Ο Νικηφόρος Β. Αγγελόπουλος είναι διδάκτορας (PhD) του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και καθηγητής της Ψυχιατρικής και Ιατρικής Ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ιατρική στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά από υποτροφία του ΙΚΥ έλαβε στο Λονδίνο, στο St Mary’s Hospital Medical School, την ειδικότητα της Ψυχιατρικής και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή (PhD). Επί εξαετία δίδαξε την Ιατρική Ψυχολογία και Ψυχιατρική ως Λέκτορας και Επίκουρος Καθηγητής στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 1990 διδάσκει τα ίδια αντικείμενα στους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου είναι καθηγητής και διευθυντής της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής. Εχει δημοσιεύσει, μόνος ή με άλλους συνεργάτες, περί τις 100 μελέτες σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά και έχει μεταφράσει στην ελληνική τα βιβλία του Alexander Luria «Ο εργαζόμενος εγκέφαλος» και «Ο άνθρωπος με το θρυμματισμένο κόσμο». Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη και ένα γιο.
Βιβλία
ΙΑΤΡΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ-Μια σύγχρονη Ψυχιατρική (Μαλακό εξώφυλλο)
ΙΑΤΡΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ-Μια σύγχρονη Ψυχιατρική (Σκληρό εξώφυλλο)
ΜΕΓΑΛΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ
Ο Στάθης Αθανασιάδης είναι φυσικοθεραπευτής. Απoφοίτησε από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης το 1983. Εξειδικεύτηκε στις εξής θεραπευτικές μεθόδους:
• Στην Νευροεξελικτική Αγωγή (NDT, neurodevelopment treatment)
• Στην Ιδιοδεκτική Νευρομυική Διευκόλυνση (PNF, proprioceptive neuromuscular facilitation)
• Στην Αισθητηριακή Ολοκλήρωση (SI, sensory integration)
Μετέφρασε τα εξής βιβλία:
• Κινητικός έλεγχος, Θεωρία και πρακτικές εφαρμογές Anne Shumway-Cook, Marjiorie H. Woollacott
• H μέθοδος PNF S.S Adler, D. Beckers, M. Buck
• Θεραπευτικές Ασκήσεις J.V. Basmajian, S.L. Wolf
• Αντιμετώπιση του κορμού στον ενήλικα ημιπληγικό-Η ιδέα Βοbath Joan D. Mohr
• Τεχνικές διευκόλυνσης βασισμένες στις αρχές της νευροεξελικτικής αγωγής (NDT) Lois Bly, Allison Whiteside
Έγραψε τα βιβλία :
• Θεραπευτική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της σκλήρυνσης κατά πλάκας
• Περιδέσεις στον αθλητισμό και την Φυσικοθεραπεία
• Φυσικά Μέσα, ΟΕΔΒ
Σήμερα διδάσκει στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην 1η ΕΠΑΣ Θεσσαλονίκης.
Βιβλία
ΙΑΤΡΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ-Μια σύγχρονη Ψυχιατρική (Μαλακό εξώφυλλο)
Η Μαρία Αθανασοπούλου-Βουδούρη γεννήθηκε στο Λουτρό Αμφιλοχίας. Σπούδασε Νοσηλευτική στο ΑΤΕΙ Αθηνών και στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Κοινοτική Νοσηλευτική. Από το 2009 είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πέραν των βασικών της σπουδών, έχει παρακολουθήσει πολλούς κύκλους σεμιναρίων, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, κατάρτισης και εξειδίκευσης, στο χώρο της Νοσηλευτικής. Διαθέτει μακρόχρονη κλινική εμπειρία καθώς εργάζεται ως νοσηλεύτρια στο ΓΝΜ «Έλενα Βενιζέλου» από το 1995. Εδώ και 6 χρόνια διδάσκει ως κλινική εκπαιδεύτρια σε φοιτητές του τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια και ως συντονίστρια σε πολλές επιστημονικές εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια Νοσηλευτικής. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Οικογενειακής και Διαπολιτισμικής Nοσηλευτικής. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, ελληνικά και διεθνή, ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή βιβλίων που αφορούν στην ενδοοικογενειακή βία, τη νοσηλευτική προσέγγιση παιδιών και οικογενειών με πολιτισμικές διαφορές. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών.
Βιβλία
H Αθηνά Αλεξανδρή γεννήθηκε στην Αθήνα. Έλαβε το Δίπλωμα Ιατρικής από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», Αθηνών. Έλαβε την ειδικότητα της Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο McGill, Montreal, Canada. Εκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Ψυχανάλυσης, Montreal, Canada. Είναι μέλος της Ψυχαναλυτικής Εταιρείας του Καναδά και της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρείας. Δίδαξε στα ανωτέρω Πανεπιστήμια και στο Ινστιτούτο Ψυχανάλυσης του Καναδά. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας και της Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας.
Παρουσίασε πολλές επιστημονικές εργασίες σε συνέδρια του εξωτερικού και ελλαδικού χώρου. Έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο στην οργάνωση συνεδρίων.
Βιβλία
ΨΥΧΑΝΑΛΥΣH–Η Εποπτεία
ΨΥΧΑΝΑΛΥΣH–Η Παρουσία-Δοκίμιο
ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ-Η Μοίρα στην Ανθρώπινη σχέση «Αναζήτησης»
ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ-Η Παγίδα των Συναισθημάτων
ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ–H Ενοχή (Μελέτημα)
ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ–Το Ασυνείδητο
ΨΥΧΑΝΑΛΥΣΗ–Το Ένστικτο Θανάτου-«Μεταμφίεση»
Παιδοψυχίατρος.
Είναι, Υπεύθυνος της Υπηρεσίας Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Βΰρωνα-Καισαριανής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εργάζεται από το 1989. Αντικείμενο της κλινικής του εργασίας είναι η διάγνωση των διαταραχών της παιδικής και εφηβικής ηλικίας και η θεραπευτική αντιμετώπιση παιδιών και εφήβων με διαταραχές της ανάπτυξης, του συναισθήματος και της συμπεριφοράς. Διδάσκει θέματα Παιδικής-Εφηβικής Ψυχιατρικής και Προληπτικής-Κοινοτικής Ψυχιατρικής σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, καθώς και σε ειδικευόμενους ιατρούς στην Παιδοψυχιατρική και την Ψυχιατρική. Η ερευνητική του δραστηριότητα στρέφεται κυρίως στις ειδικές αναπτυξιακές διαταραχές και στην ψυχοπαθολογία της εφηβείας. Είναι μέλος πολλών Ελληνικών και Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1976. Έλαβε την ειδικότητα της Νευρολογίας-Ψυχιατρικής από το Αιγινήτειο Νοσοκομείο (1983) και την ειδικότητα της Παιδοψυχιατρικής από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Αγία Σοφία» (1988). Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952.
Βιβλία
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ & ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ
Ο Βασίλης Ανδρικόπουλος είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βιέννης, Αγγειοχειρουργός και Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Βιέννης και Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε σε Πανεπιστημιακές αγγειοχειρουργικές κλινικές Phorzheim και Ulm της Γερμανίας. Στο ελληνικό χώρο έχει έμμισθη προϋπηρεσία από το 1983 μέχρι σήμερα σε Αγγειοχειρουργικές κλινικές των Νοσοκομείων «ΜΕΤΑΞΑ», «ΚΑΤ» και «ΚΟΡΠΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ» όπου σήμερα ασκεί τα καθήκοντα Διευθυντού. Έχει μεγάλο αριθμό συμμετοχών και ανακοινώσεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και ικανοποιητικό αριθμό δημοσιεύσεων ενώ διαθέτει σημαντική διοικητική και εκπαιδευτική εμπειρία.
Βιβλία
Η Δήμητρα Βαγγέλη, μετά την απόκτηση του βασικού τίτλου σπουδών της στη Βιολογία από το Πανεπιστήμιο Πατρών, εκπόνησε την διδακτορική της διατριβή (PhD) στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο πεδίο της Μοριακής Ογκολογίας (Υπ. Καθ. Δ.Α. Σπαντίδος), όπου της απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα Ιατρικής, με βαθμό «Άριστα».
Ύστερα από την τοποθέτησή της στο Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξειδικεύτηκε στο αντικείμενο της Ιστοπαθολογίας, συμμετέχοντας ενεργά στην οργάνωση και διεκπεραίωση εκπαιδευτικού, διαγνωστικού και κυρίως ερευνητικού έργου, με δημοσιεύσεις επιστημονικών εργασιών σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά συνέδρια.
Η ενασχόλησή της με την εκπαίδευση και ειδικότερα με τη διδασκαλία μαθημάτων Ιστοπαθολογίας (Γενικής και Ειδικής) σε σπουδαστές Α-ΤΕΙ της δημιούργησε την εσωτερική ανάγκη να επιμεληθεί εκπαιδευτικών συγγραμμάτων «Ιστοπαθολογίας» για φοιτητές Ιατροβιολογικών Σχολών.
Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης των Ιατρικών Εργαστηρίων της ΣΕΥΠ, ΤΕΙ Λάρισας, ενώ παράλληλα ασκεί ερευνητικό έργο στο επιστημονικό πεδίο της Ιστοπαθολογίας.
Βιβλία
Ο Νικόλαος Βαϊδάκης είναι νευρολόγος-ψυχίατρος, αναπληρωτής καθηγητής της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μετεκπαιδευτεί στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Warneford Hospital της Οξφόρδης, στις θεραπείες της συμπεριφοράς και των σεξουαλικών διαταραχών. Εργάστηκε στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής Καισαριανής-Βύρωνα, συμμετείχε ενεργά στο πρόγραμμα Αγωγής Ψυχικής Υγείας. Από το 1982 εργάζεται σε διάφορες υπεύθυνες θέσεις στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Έχει αξιόλογο διδακτικό και ερευνητικό έργο, έχει μεταφράσει τρία βιβλία ψυχολογίας και έχει επιμεληθεί δύο άλλα, ενώ σημαντική είναι η συμβολή του, με άρθρα και ανακοινώσεις, στον διεθνή επιστημονικό τύπο.
Βιβλία
ΠΡΟΩΡΗ (ΓΡΗΓΟΡΗ) ΕΚΣΠΕΡΜΑΤΙΣΗ
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (Η)
ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΦΟΒΙΕΣ
Ο Αθανάσιος Βαλαβανίδης γεννήθηκε το 1945 στην Αθήνα.
Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Manchester (UMIST). Πήρε το διδακτορικό του στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.
Οι μεταδιδακτορικές του σπουδές, ως επισκέπτης ερευνητής, έγιναν στα πανεπιστήμια Birmingham, York και Louisiana State University (ΗΠΑ).
Διδάσκει μαθήματα, σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, Οργανικής Χημείας, Φασματοσκοπίας, Μηχανισμών ελευθέρων ριζών, Περιβαλλοντικής Χημείας και Οικοτοξικολογίας.
Το σημαντικότερο τμήμα της ερευνητικής του δραστηριότητας αφορά μηχανισμούς ελευθέρων ριζών. Κυρίως μηχανισμούς παραγωγής δραστικών οξυγονούχων ενώσεων και ο συσχετισμός τους με καρκινογένεση στα βιολογικά συστήματα. Επίσης μελετάει την αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση φυτοχημικών ουσιών. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με βιοδείκτες σε υδρόβιους οργανισμούς για την πιστοποίηση της ρύπανσης βαρέων μετάλλων και οικοτοξικολογικές μελέτες.
Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες ερευνητικές εργασίες, ανασκοπήσεις και μεγάλο αριθμό εκλαϊκευμένων επιστημονικών άρθρων.
Έχει εκδόσει μέχρι τώρα πάνω από 20 βιβλία.
«Χημική Εξέλιξη και η Προέλευση της Ζωής» (Παπαζήσης, 1974)
«Εργασιακό Περιβάλλον: Προβλήματα Υγιεινής και Ασφάλειας των Εργαζομένων στην Ελλάδα» (Σύγχρονα Θέματα, 1988)
«Χημικοί Παράγοντες στο Εργασιακό Περιβάλλον» (Σ.Θ., 1995)
«Βασικές Αρχές Φασματοσκοπίας και Εφαρμογές στην Οργανική Χημεία» (Σ.Θ., 1999, Β΄έκδοση επαυξημένη & βελτιωμένη, 2008)
«Επαγγελματικός Καρκίνος» (Σ.Θ., 1997)
«Περιβάλλον και Κακοήθεις Νεοπλασίες» (ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις, 2000)
«Ελεύθερες Ρίζες και Μηχανισμοί Καρκινογένεσης» (ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις, 2003)
«Ελεύθερες Ρίζες και ο Ρόλος τους στα Βιολογικά Συστήματα» (ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις, 2006)
«Ελεύθερες Ρίζες στην Οργανική Χημεία» (Σ.Θ., 2006)
«Περιβαλλοντική Χημεία και Οικοτοξικολογία» (Σ.Θ., 2008)
«Οικοτοξικολογία και Περιβαλλοντική Τοξικολογία» (Σ.Θ., 2008)
«Δοκιμασίες Τοξικότητας και Οικοτοξικότητας σε Υδρόβιους Οργανισμούς» (Πανεπιστήμιο Αθηνών, 2010)
«Οι Χημικές Ενώσεις που Δημιούργησαν τη Ζωή στον Πλανήτη Γη» (Σ.Θ., 2010)
«Ο Ζωντανός Πλανήτης. Βιογραφία της Προέλευσης της Ζωής στον Πλανήτη Γη και στο Σύμπαν» (Σ.Θ., 2011).
Οι ερευνητικές εργασίες και ορισμένα βιβλία βρίσκονται στον Διαδικτυακό τόπο
www.chem-tox-ecotox.org
Βιβλία
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖEΣ ΚΑΙ O ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΡΙΖEΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΚΑΡΚΙΝΟΓΕΝΕΣΗΣ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΚΑΚΟΗΘΕΙΣ ΝΕΟΠΛΑΣΙΕΣ
ΦΥΤΟΧΗΜΙΚΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΕΣ & ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Ελευθερία Βάρσου αποφοίτησε το 1971 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και εκπαιδεύτηκε για την ψυχιατρική ειδικότητα στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, υπό τον Καθηγητή Κώστα Στεφανή. To 1975 διορίστηκε ως Πανεπιστημιακός βοηθός στην Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου, όπου και συνεχίζει να υπηρετεί μέχρι σήμερα. Το 1989 μετεκπαιδεύτηκε στην Ιατρική Σχολή του St. George’s Hospital στο Λονδίνο, στην Eating Disorders Unit. Εργάστηκε υπό τον Καθηγητή Arthur Crisp, έναν από τους πρωτοπόρους ειδικούς στη μελέτη και θεραπεία της ψυχογενούς ανορεξίας. Tο 1990 ανέλαβε την ευθύνη λειτουργίας του Ειδικού Εξωτερικού Ιατρείου Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής (ΔΠΤ) και τη νοσηλεία περιστατικών ψυχογενούς ανορεξίας και βουλιμίας. Από το 2004 όταν ιδρύθηκε στην Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική η μονάδα νοσηλείας για τις ΔΠΤ ανέλαβε την υπευθυνότητα, συντονίζοντας τη διακλαδική-διεπιστημονική ομάδα θεραπευτικής αντιμετώπισης. Έχει εκπονήσει και δημοσιεύσει εργασίες και έχει παρουσιάσει ανακοινώσεις και εισηγήσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Παράλληλα έχει επικεντρωθεί στην εκπαίδευση ειδικευομένων ψυχιάτρων και άλλων επαγγελματιών ψυχικής υγείας, με οργάνωση σεμιναρίων και εποπτείες ψυχοθεραπειών, ειδικά για τις διαταραχές πρόσληψης τροφής.
Βιβλία
Ο Εμμανουήλ Βελονάκης είναι Καθηγητής Πρόληψης και Υγιεινής Περιβάλλοντος στον Τομέα Δημόσιας Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο πλαίσιο των διδακτικών του υποχρεώσεων διδάσκει πρόληψη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και έχει την ευθύνη για τη διδασκαλία αρκετών άλλων μαθημάτων του τομέα Δημόσιας Υγείας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Πρόληψη και Επιδημιολογία, στην Ιατρική και Υγιεινή της Εργασίας και στην Υγιεινή του Περιβάλλοντος. Είναι μάχιμος Ιατρός Εργασίας με μακρά επαγγελματική εμπειρία σε θέματα ιατρικής της εργασίας. Επιπλέον, είναι ο συγγραφέας και εκδότης του εξαντλημένου ομότιτλου βιβλίου, το οποίο συνέβαλλε σημαντικά στην εκπαίδευση ιατρών και νοσηλευτών, αλλά και άλλων επαγγελματιών Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, για πολλά έτη. Έχει επιβλέψει αρκετές σχετικές με το αντικείμενο του παρόντος πονήματος διατριβές και έχει δημοσιεύσει ευάριθμα άρθρα στον ελληνικό και ξενόγλωσσο επιστημονικό τύπο.
Βιβλία
Ο Πέτρος Γαλάνης είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών (2006). Το 2001 αποφοίτησε από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2003 έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στη Δημόσια Υγεία από το ίδιο ίδρυμα. Σε πανεπιστημιακό επίπεδο, το διδακτικό του έργο περιλαμβάνει διδασκαλία στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς και στο Τμήμα Λογιστικής του ΤΕΙ Πειραιώς. Είναι εκ των συγγραφέων τριών βιβλίων («Επιδημιολογία Ι», «Δοκίμια Επιδημιολογίας» και «Εγχειρίδιο Επιδημιολογίας») και έχει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων (35) σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Υπήρξε υπότροφος του ιδρύματος «Α.Σ. ΩΝΑΣΗΣ» (2004–2006). Από το 2008 είναι επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του Εργαστηρίου Επιδημιολογίας του ίδιου τμήματος (2003–2007). Το ερευνητικό του ενδιαφέρον επικεντρώνεται στις εφαρμογές της μεθοδολογίας της έρευνας, της επιδημιολογίας και της στατιστικής στις επιστήμες υγείας.
Βιβλία
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ Ι
ΚΛΙΝΙΚΗ & ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Ο πεζογράφος Άγγελος Γέροντας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Είναι γιος των συγγραφέων Δημήτρη και Ράνιας Γέροντα.
Έργα του:
«Η παραβολή του Αντισθένη» μυθιστόρημα, Αθήνα, 1984
δεύτερη έκδοση, Βητα Ιατρικές Εκδόσεις, Αθήνα, 2010
«Ρακένδυτη νύχτα» διηγήματα, έκδοση περιοδικού Ομπρέλα, Αθήνα, 1989
δεύτερη έκδοση, Βητα Ιατρικές Εκδόσεις, Αθήνα, 2010
«Οι μαρκήσιοι των ταξιδιών» διηγήματα, εκδ. Αστάρτη, 1993
«Ηλίου φαεινότερο (Fulie a deux?)» αφήγημα, εκδ. Γαβριηλίδης, Αθήνα, 1998
«Η εικόνα του ατόμου με νοητική καθυστέρηση στη λογοτεχνία»
μελέτη, έκδοση ιδρύματος «Θεοτόκος», Αθήνα, 2000
«Μήπως θυμάσαι τη Μιμί-λα-Ροζ;» διηγήματα, εκδ. Γαβριηλίδης,
Αθήνα, 2001
«Η Ιατρική της Τέχνης» μελέτες, Βητα Ιατρικές Εκδόσεις,
Αθήνα, 2003
«Η επίσκεψη της ασταθούς κυρίας»
διηγήματα, εκδ. Γαβριηλίδης, Αθήνα, 2005
«Λευκή ανθολογία. Ιατρικά διηγήματα»
διηγήματα, Βητα Ιατρικές Εκδόσεις, Αθήνα, 2008
«H εσωτερική εφημερία του Άγγελου Σπερχή»
αφήγημα, εκδ. Γαβριηλίδης, Αθήνα, 2010
«Χωρίς κασκόλ» διηγήματα της μπάλας,
Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος, Αθήνα, 2011
Η συλλογή διηγημάτων «Ρακένδυτη νύχτα» εκδόθηκε στο Λονδίνο (εκδ. Minerva Press, 1997) μεταφρασμένη στα αγγλικά («Night in tatters») από τον πατέρα του, συγγραφέα και μεταφραστή Δημήτρη Γέροντα. Μεταφρασμένα διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε γαλλικά και σλοβενικά λογοτεχνικά έντυπα.
Είναι ιατρός-νευρολόγος, με ιδιαίτερη ενασχόληση στα πεδία της νοητικής υστέρησης και της επιληψίας. Τακτικό μέλος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, του Συλλόγου των Αθηναίων και της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Βιβλία
Ο Ορέστης Γιωτάκος γεννήθηκε το 1961 και τελείωσε τις βασικές του σπουδές στη Στρατιωτική Ιατρική, στη Θεσσαλονίκη, το 1985. Το 1992 απέκτησε την ειδικότητα του Ψυχιάτρου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός και το 1998 το Μaster στις Νευροεπιστήμες στο Institute of Psychiatry-Maudsley Hospital του Λονδίνου. Το 2003 περάτωσε επιτυχώς τη διδακτορική διατριβή, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με αντικείμενο τη σεξουαλική παραπτωματικότητα. Έχει πλούσιο ερευνητικό και συγγραφικό έργο στο χώρο της Ψυχιατρικής, ενώ τα τελευταία χρόνια το επιστημονικό του ενδιαφέρον έχει εστιασθεί στο χώρο της σεξουαλικής επιθετικότητας και παρέκκλισης. Είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Πρόληψης της Σεξουαλικής Κακοποίησης και τακτικό μέλος της International Association for the Treatment of Sexual Offenders.
Βιβλία
ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΕΦΗΒΟΥ
ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ & ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣHΣ
ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΦΙΛΙΕΣ
Η Ιωάννα Γκρεκ είναι Επίκουρη Καθηγήτρια της Αισθητικής και Κοσμητολογίας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του ΤΕΙ Αθηνών (1992). Από την ίδρυση του τμήματος (1979) διδάσκει σε αυτό ως έκτακτη καθηγήτρια (1979–1984) και ως Καθηγήτρια Εφαρμογών (1984–1992). Παράλληλα, από το 1985 είναι επιστημονικός συνεργάτης σε θέματα αισθητικής στην Ενδοκρινολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Μεταξά». Έχει εξειδικευθεί στο αντικείμενο «Αισθητικά προβλήματα από Ενδοκρινολογικά Νοσήματα-Ορμονικές Διαταραχές». Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή και πανελλήνια συνέδρια Δερματολογίας και Αισθητικής κ.ά. Έχει γράψει δέκα διδακτικά βιβλία και φακέλους διδακτικών σημειώσεων, ενώ επιστημονικά της δημοσιεύματα έχουν συμπεριληφθεί σε ειδικά επιστημονικά περιοδικά με κριτές.
Βιβλία
ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (Μαλακό εξώφυλλο)
ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (Σκληρό εξώφυλλο)
ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΣΜΗΤΟΛΟΓΙΑ
Ο Ψυχίατρος Φραγκίσκος Γονιδάκης γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1992 και την εκπαίδευσή του στην Ψυχιατρική το 1999. Το 2004 απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία και στη Συστημική Θεραπεία Οικογένειας. Είναι μέλος της θεραπευτικής ομάδας της Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου από το 1997.
Βιβλία
O Κωνσταντίνος Δέλτας γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Στρόβολο αλλά κατάγεται από τον Καλοπαναγιώτη και το Γούρι. Υπάρχει οικογενειακή μαρτυρία ότι κάποιος μακρινός πρόγονός του είχε έρθει από το Καστελλόριζο και κατοίκησε στον Καλοπαναγιώτη. Αποφοίτησε με τον βαθμό άριστα από το Γυμνάσιο Εθνομάρτυρα Κυπριανού στον Στρόβολο, Λευκωσίας και σπούδασε Φαρμακευτική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έλαβε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Rutgers University της Νέας Ιερσέης των ΗΠΑ, με τον Καθηγητή Darwin J. Prockop. Εργάστηκε ως μετα-διδακτορικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Μοριακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Thomas Jefferson στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβανίας και ως Λέκτορας στο Τμήμα Ιατρικής του ίδιου Πανεπιστημίου. Επίσης εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Duke της Βόρειας Καρολίνας σε θέματα νευρογενετικών παθήσεων, στο εργαστήριο του Καθηγητή A.D. Roses. To 1991 προσκλήθηκε και επέστρεψε στην Κύπρο όπου οργάνωσε και διηύθυνε Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής, για διερεύνηση, διάγνωση και πρόληψη κληρονομικών παθήσεων, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Δρ Λ. Μίττλετον. Τον Ιούνιο 2002 εξελέγη Καθηγητής Γενετικής στο νεοσύστατο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, στο οποίο διετέλεσε Πρόεδρος για δύο θητείες. Δημιούργησε και διευθύνει το Εργαστήριο Μοριακής και Ιατρικής Γενετικής και πιο πρόσφατα το Κέντρο Ερευνών Μοριακής Ιατρικής. Το Κέντρο περιλαμβάνει τη δημιουργία της πρώτης Παγκύπριας Εθνικής Βιοτράπεζας γενετικού και άλλου υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς της ιατρικής έρευνας. Διδάσκει θέματα γενετικής και κληρονομικών παθήσεων σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Δίδαξε επίσης επί σειρά ετών ως προσκεκλημένος ομιλητής, στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα τη μοριακή βάση των ασθενειών του ανθρώπου.
Οι έρευνές του περιγράφονται σε περισσότερες από 140 δημοσιεύσεις πρωτότυπων και άρθρων ανασκόπησης στον διεθνή και ελληνικό τύπο. Έχει προσκληθεί και έχει δώσει διαλέξεις σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια και πανεπιστήμια στην Κύπρο και στο εξωτερικό, ενώ πολλές φορές έχει προσκληθεί σε εκπομπές των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ως ειδικός σε θέματα μοριακής βιολογίας, γενετικής και βιοτεχνολογίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν στην κλινική και μοριακή γενετική νεφρολογικών κυρίως αλλά και άλλων παθήσεων, στην πληθυσμιακή γενετική των Κυπρίων και στους παθολογικούς μοριακούς μηχανισμούς. Το εργαστήριό του αποτελεί φυτώριο δεκάδων νέων επιστημόνων και χώρο εκπαίδευσης φοιτητών, μετα-διδακτορικών ερευνητών και άλλων ακαδημαϊκών επιστημόνων από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Ο Καθηγητής Δέλτας είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Κύπρου για δεύτερη θητεία, διετέλεσε συντονιστής της σχετικής επιτροπής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Αξιολόγησης Τίτλων Σπουδών (ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.) στα θέματα Βιολογίας και Βιοχημείας και διετέλεσε ως αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Επιστημών (European Science Foundation). Ανάμεσα σε άλλες διακρίσεις, ο Καθηγητής Δέλτας έχει βραβευθεί με το Διεθνές Βραβείο Επιστημόνων ως «Διακεκριμένος Επιστήμονας για το έτος 2008», για τις έρευνές του στον τομέα των νεφρικών παθήσεων, από το Διεθνές Συμβούλιο Προώθησης Έρευνας (International Research Promotion Council).
Για περισσότερες πληροφορίες:
• www.ucy.ac.cy/mmrc
• Τηλ: 00357-22 892882
• e-mail: deltas@ucy.ac.cy
Βιβλία
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ (Η)
Ο κος Δημήτρης Γ. Δικαίος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Η ερευνητική του δραστηριότητα, εκτείνεται στα πεδία της Ψυχιατρικής Γενετικής, της Φυσιολογίας και των Διαταραχών του Ύπνου, της Ψυχιατρικής Νοσολογίας, της Ψυχοφαρμακολογίας και της Επιδημιολογίας. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιριών. Συμμετείχε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, καθώς και στη Συντακτική Επιτροπή των Αρχείων Ελληνικής Ιατρικής, είναι δε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της International Neuropsychiatric Association (εισερχόμενος Πρόεδρος), της Εταιρίας Έρευνας του Ύπνου (Πρόεδρος) και της Εταιρίας για την Προαγωγή της Ψυχιατρικής και των Συναφών Επιστημών (Αντιπρόεδρος). Έχει υπάρξει μέλος πολλών οργανωτικών και επιστημονικών επιτροπών Ελληνικών και Διεθνών Συνεδρίων. Έχει περισσότερες από 100 Ελληνικές και ξένες πλήρεις δημοσιεύσεις σε περιοδικά και βιβλία, εξ ων 60 σε περιοδικά που αναφέρονται στο σύστημα SCI, μερικές δε από αυτές σε περιοδικά με μεγάλο δείκτη απήχησης όπως το Nature Genetics, Science, Molecular Psychiatry, International Clinical Psychopharmacology, British Journal of Psychiatry κ.ά. Έχει επιμεληθεί ένα ξενόγλωσσο και δύο Ελληνικά επιστημονικά βιβλία. Έχει συμμετάσχει σε πολλά Συνέδρια ως προσκεκλημένος ομιλητής, σε προεδρεία συνεδριών και ως παρουσιαστής επιστημονικών εργασιών και έχει άνω των 120 δημοσιεύσεων σε βιβλία περιλήψεων και πρακτικά συνεδρίων.
Βιβλία
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ – 2ος κύκλος
Η Λίνα Α. Ευγενή είναι Βιολόγος, απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Master δι’ ερεύνης από το Πανεπιστήμιο του Nottingham Αγγλίας (Medical School–Department of Obstetrics and Gynaecology).
Κατά τη μεταπτυχιακή της ειδίκευση, στην οποία ενισχύθηκε με υποτροφία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» εκπαιδεύτηκε σε βάθος στις σύγχρονες τεχνικές ανάλυσης και κρυοσυντήρησης του ανθρώπινου σπέρματος.
Από το 1996 έως σήμερα αποτελεί ιδρυτικό στέλεχος του ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ και κατέχει τη θέση του Επικεφαλής Εργαστηρίου. Ως υπεύθυνη ποιότητας, αντιπροσωπεύει το Εργαστήριο στα προγράμματα εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου και επιβλέπει τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία των εργαστηριακών διεργασιών, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του συστήματος ποιότητας EN ISO: 9001:2000.
Είναι μέλος διεθνών και ελληνικών επιστημονικών εταιρειών (Alpha, ESHRE, Ελληνική Ανδρολογική Εταιρεία, Πανελλήνια Ένωση Κλινικών Εμβρυολόγων). Έχει συμμετάσχει με ομιλίες σε επιστημονικές ημερίδες και ως εκπαιδεύτρια σε προγράμματα της Ελληνικής Ανδρολογικής Εταιρείας και της ESHRE, που αφορούν στην κατάρτιση Ελλήνων και ξένων κλινικών επιστημόνων πάνω στην αξιολόγηση του ανδρικού σπέρματος.
Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. «Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ» είναι το πρώτο της βιβλίο.
Βιβλία
Ο Νίκος Ευσταθίου είναι εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και υπηρετεί ως Διευθυντής στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχε τη θέση του Υπεύθυνου Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στην Α΄ Αθηνών. Διαθέτει μεγάλη διδακτική και εκπαιδευτική εμπειρία τόσο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση όσο και στην εκπαίδευση ενηλίκων. Έχει μετεκπαιδευθεί στο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Ε. Παπανούτσος» του Πανεπιστημίου Πατρών με κατεύθυνση την Οργάνωση, Διοίκηση και Σχεδιασμό της Εκπαίδευσης. Τώρα είναι μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στις Σπουδές και στην Εκπαίδευση. Έχει συγγράψει το βιβλίο: Γράμματα στην Ειρήνη. Συντόνισε ευρωπαϊκές συμπράξεις Αγωγής Υγείας.
Είναι μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αγωγής Υγείας.
Βιβλία
Η Σοφία Ζυγά είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το 1996 αποφοίτησε από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1999 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα Ειδίκευσης από το Διατμηματικό-Διαπανεπιστημιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το 2003 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 1997 έως και το 2008 εργάστηκε ως κλινική νοσηλεύτρια στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών και στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης. Από το 2005 έως το 2008 διετέλεσε διδάσκουσα του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με βάση το ΠΔ 407/80 διδάσκοντας Εισαγωγή στη Νοσηλευτική, Βασική Νοσηλευτική, Νοσηλευτική Αξιολόγηση, Νεφρολογική Νοσηλευτική, Κλινική Παθολογική Νοσηλευτική και Κλινική Χειρουργική Νοσηλευτική.
Από το Δεκέμβριο του 2008 έως σήμερα ανήκει στο ΔΕΠ του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εκλεγμένη στο γνωστικό αντικείμενο «Εισαγωγή στη Νοσηλευτική-Βασική Νοσηλευτική».
Έχει πλούσιο ελληνικό και διεθνές συγγραφικό και ερευνητικό έργο. Συμμετέχει ενεργά σε Επιστημονικά Συνέδρια και Επιτροπές και έχει λάβει διακρίσεις και υποτροφίες. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της έχει εστιαστεί στη Νοσηλευτική Εκπαίδευση και στη Νεφρολογική Νοσηλευτική. Είναι εκλεγμένη Νομαρχιακή Σύμβουλος στο Νομό Λακωνίας, Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας και Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης.
Βιβλία
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Missoula-VITAS (MVQOLI), ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ Οδηγός χρήσης του MVQOLI
Η Παρασκευή Θεοφίλου είναι Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας. Το 1998 αποφοίτησε από το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, από το οποίο αποφοίτησε το 2001. Το 2004 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα Ειδίκευσης από το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κοινωνικός Αποκλεισμός και Μειονότητες» του Παντείου Πανεπιστημίου και το 2010 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Επίσης, είναι Απόφοιτη της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Σ.Δ.Δ.) – Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης (Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας) (2007). Έχει εξειδικευθεί στη γνωσιακή – συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. Από το 2002 έως και το 2005 εργάστηκε ως κοινωνική λειτουργός στο Γ.Ν.Μ. «Α. ΦΛΕΜΙΓΚ». Έχει ασκήσει καθήκοντα Διοικητικής Υποδιευθύντριας στο Γ.Ν.Ν.Θ.Α. «Η ΣΩΤΗΡΙΑ» (2013-2018). Έχει διδάξει στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα Ελληνικών Πανεπιστημίων καθώς και σε ιδιωτικά κολέγια. Είναι μέλος ΣΕΠ στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΑΠ «Διαχείριση γήρανσης και χρόνιων νοσημάτων» και συντονίστρια της θεματικής ενότητας «Αντιμετώπιση χρόνιου πόνου – Υποστήριξη του τέλους της ζωής». Εκπόνησε μεταδιδακτορική έρευνα στο Τμήμα Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με αντικείμενο έρευνας την αξιολόγηση της ποιότητας της νοσηλευτικής φροντίδας και την επίδραση της ενσυναίσθησης, των πνευματικών εμπειριών και της παροχής κινήτρων στο νοσηλευτικό προσωπικό (2016-2018). Πλήθος εργασιών της έχει παρουσιαστεί σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια ενώ διαθέτει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο. Έχει επιμεληθεί την έκδοση του βιβλίου στην αγγλική γλώσσα με τίτλο «Outcomes Assessment in End-Stage Kidney Disease – Measurements and Applications in Clinical Practice», το οποίο έχει εκδοθεί από τον οίκο Bentham Science Publishers. Έχει επίσης μεταφράσει και επιμεληθεί τα εγχειρίδια: «Χρήση του Δείκτη Ποιότητας Ζωής Missoula VITAS (MVQOLI) – Εργαλείο σχεδιασμού φροντίδας του ασθενούς» και «Δείκτης Ασθενείας – Αξιολόγηση της εμπειρίας του πάσχοντος από την ασθένεια» που έχουν εκδοθεί από τις ΒΗΤΑ ιατρικές εκδόσεις. Παράλληλα, είναι αξιολογητής σε έγκριτα ξένα επιστημονικά περιοδικά. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην ποιότητα ζωής και ψυχική υγεία στις χρόνιες παθήσεις, και ιδίως τη χρόνια νεφρική νόσο, συμμόρφωση του ασθενούς στη θεραπευτική αγωγή, ανακουφιστική φροντίδα, κοινωνικά ευπαθείς ομάδες καθώς και σε θέματα πολιτισμικής προσαρμογής και μελέτης ψυχομετρικών ιδιοτήτων ερωτηματολογίων που μπορούν να χορηγηθούν στο χώρο της Υγείας.
ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ
ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ Missoula-VITAS (MVQOLI), ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ Οδηγός χρήσης του MVQOLI
Ο Χαράλαμπος Σ. Ιεροδιακόνου μετά την αποφοίτησή του από το Παγκύπριο Γυμνάσιο σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετεκπαιδεύτηκε στα Πανεπιστήμια του Λονδίνου και Βοστώνης και απέκτησε τις ειδικότητες της Ψυχιατρικής και Παιδοψυχιατρικής με ιδιαίτερη απασχόληση στις ψυχαναλυτικές ψυχοθεραπείες. Εργάσθηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 1958 και εκλέχθηκε Τακτικός Καθηγητής Ψυχιατρικής το 1978. Είναι επίσης Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.
Οι ενέργειές του για προαγωγή της Ψυχικής Υγείας χρονολογούνται από το 1958 όταν ανέλαβε την ευθύνη του πρώτου πανεπιστημιακού Ιατροπαιδαγωγικού Σταθμού της χώρας (στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ) και στη συνέχεια Ψυχοθεραπευτικού Ιατρείου ενηλίκων (ΑΧΕΠΑ 1960). Οργάνωσε την πρώτη μέσα σε κρατικό Γενικό Νοσοκομείο ανοικτή Ψυχιατρική Κλινική στην Ελλάδα (Αλεξανδρούπολη, 1978) και στη συνέχεια ανάλογη Κλινική στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Δημιούργησε τον αποκεντρωμένο θεσμό της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας για κάλυψη της υπαίθρου ολόκληρου του Νομού, που υλοποιήθηκε με κονδύλια της ΕΟΚ στις αρχές του 1981 στο Νομό Έβρου και από το 1986 στην ύπαιθρο του Νομού Θεσσαλονίκης.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα στράφηκαν στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία, στην παιδοψυχιατρική και στην κοινωνική ψυχιατρική και απέδωσαν πάνω από 350 μελέτες, πολλές δημοσιευμένες σε γνωστά διεθνή περιοδικά. Έχει εκδόσει με συναδέλφους του το Σύγγραμμα Ψυχιατρική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και έχει συγγράψει κεφάλαια στο European Handbook of Psychiatry, στο Life Stress and Illnes, στα Σύγχρονα Θέματα Παιδοψυχιατρικής κ.ά. Σε κυκλοφορία βρίσκονται τα βιβλία του Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία, Ψυχαναλυτική Ψυχοπαθολογία, Ψυχικά Προβλήματα στα Παιδιά και με συνεργάτες ο τόμος Η Ψυχιατρική στο Γενικό Νοσοκομείο.
Στο προηγούμενο βιβλίο του για τον Μακεδόνα φιλόσοφο (2004) ασχολήθηκε με τα Ψυχολογικά θέματα στον Αριστοτέλη από τη σκοπιά ενός Ψυχιάτρου. Επίσης, το 2006 εξέδωσε τον τόμο: Ο Αριστοτέλης για τη φιλία και τον έρωτα–ψυχαναλυτική διερεύνηση.
Υπήρξε πρόεδρος της S-E European Society for Neurology and Psychiatry, Διευθυντής του Τομέα Νευροεπιστημών ΑΠΘ και μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών, Βρετανικών, Γαλλικών, Αμερικανικών και Διεθνών. Είναι Επίτιμος Πρόεδρος της Ψυχιατρικής Εταιρείας Κύπρου και μέλος της Διεθνούς Συντακτικής Επιτροπής του American Journal of Psychotherapy.
Βιβλία
6 ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΑΠΟ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΚΟΠΙΑΣ
ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ (Η)
ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ (ΤΟ)
Η Βασιλική Ιωαννίδη αποφοίτησε από το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε διδακτορικό δίπλωμα, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών στην ειδίκευση «Ειδική Αγωγή», από τον Τομέα Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει διδάξει σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα της Φιλοσοφικής Σχολής, καθώς και στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης του ίδιου Πανεπιστημίου. Σήμερα, είναι μέλος Ειδικού Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Σπάρτη). Επίσης, διδάσκει στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Καλαμάτα) και είναι επιστημονική συνεργάτης του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Μουσειακές Σπουδές» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διαθέτει σημαντική ακαδημαϊκή εμπειρία στα ακόλουθα γνωστικά πεδία: παιδαγωγική ατόμων με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με έμφαση στους ανήλικους παραβάτες, πρακτικές ενταξιακής εκπαίδευσης και προαγωγής της υγείας τους, ειδική εκπαίδευση και εμπλουτισμός των ακαδημαϊκών προγραμμάτων σε συνάφεια με την εκπαίδευση και ηθική για την υγεία. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και επιστημονικές μονογραφίες αυτοτελώς και σε συνεργασία και έχει στο ενεργητικό της σημαντικό αριθμό από άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, ελληνικά και διεθνή. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εισαγωγή καινοτόμων παιδαγωγικών προτάσεων και στη σύνδεση θεωρίας και πράξης στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, παρέμβαση στην κοινότητα και υποστήριξη εκπαιδευτών, καθώς και στην ανάπτυξη ειδικών παιδαγωγικών προσεγγίσεων, μεθοδολογιών και διδακτικών παρεμβάσεων.
Βιβλία
Marietta Issidorides Radovich: Professor of Anatomy and Cell Biology, College of Medicine, University of Illinois at Chicago. Research Professor, 1st Department of Psychiatry, University of Athens, Eginition Hospital. Secretary-General, Board of Directors, Theodor Theohari Cozzika Foundation. Member of the American Society of Biological Psychiatry.
Βιβλία
DIALOGUE OF PSYCHOANALYSIS AND NEUROBIOLOGY: THEORETICAL AND THERAPEUTIC ASPECTS
Καρδιολόγος.
Γεννήθηκε το 1957 στην Κρήνη Κερκύρας. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ειδικεύθηκε στην Καρδιολογία στο Νοσοκομείο «Πολυκλινική Αθηνών». Υπηρετεί στην Καρδιολογική Κλινική του 7ου θεραπευτηρίου ΙΚΑ, από το 2005 στη θέση του Αναπληρωτή Διευθυντή. Είναι μέλος πολυάριθμων ιατρικών εταιριών, έχει παρακολουθήσει πανελλήνια και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, ενώ έχει εκπονήσει 31 επιστημονικές εργασίες, που έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά, κάποιες μάλιστα έχουν βραβευθεί. Έχει ακόμα αξιόλογο διδακτικό, συγγραφικό και ερευνητικό έργο.
Βιβλία
Δρ Βασιλική Ε. Καλοδήμου
Μοριακή Γενετίστρια
Γεννήθηκε στην Αθήνα.
Σπούδασε στην ανθρώπινη φυσιολογία στο Λονδίνο, στην ανθρώπινη μοριακή γενετική στο Imperial College-University, School of Medicine και στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας.
Δίδαξε στο Imperial University School of Medicine τα έτη 1999–2000, University of East London τα έτη 1999–2000, στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου τα έτη 2000–2001 και στα ΙΕΚ Ιπποκράτειος τα έτη 2001–2006.
Βραβευμένη για το επιστημονικό της έργο το Μάιο του 2008: XXIV International Congress in Cytometry, Budapest, το Σεπτέμβριο του 2008: Annual Meeting & TXPO of AABB-Montréal, Canada, και το Σεπτέμβριο του 2009: The AABB 2009 Annual Meeting & TXPO-New Orleans, USA, η μόνη Ελληνίδα μεταξύ 57 Αμερικανών και 2 Ευρωπαίων Επιστημόνων, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του CT Clinical Practices Subsection member/AABB Cellular Therapy Cord Blood Subcommittee.
Είναι επίσης ενεργό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Κυτταρομετρίας Ροής από το 2007, του οργανισμού ποιοτικού ελέγχου UK-NEQAS for Leukocyte Immunophenotyping από το 2007, της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων από το 2004, του οργανισμού ISAC (International Society for Advancement of Cytometry), από το 2006, της Biocompare Life Scientists Panel από το 2008, του οργανισμού ISCT (International Society for Cellular Therapy) από το 2009, του οργανισμού AABB Cellular Therapy Cord Blood member από το 2007, και του οργανισμού European Society of Human Genetics-ESHG από το 2009.
Επιστημονικό της έργο έχει δημοσιευθεί σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.
Βιβλία
Η Αθηνά Καλοκαιρινού-Αναγνωστοπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κοινοτικής Νοσηλευτικής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Το 1992 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νοσηλευτικής του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ. Από τον Ιούλιο του 1982 έως και το Νοέμβριο του 1998 υπήρξε Νοσηλεύτρια (Παθολογικών και Χειρουργικών τμημάτων, Εξωτερικών Ιατρείων, Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, Λοιμώξεων) καθώς και Προϊσταμένη (ΜΕΘ και Ενδοσκοπήσεων) του Κωνσταντοπούλειου Συγκροτήματος του Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου Νέας Ιωνίας «Η ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ». Διατέλεσε Επισκέπτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ από το 1992 έως το 1998, διδάσκοντας σε Προπτυχιακούς και Μεταπτυχιακούς φοιτητές Κοινοτική Νοσηλευτική. Από το Δεκέμβριο του 1998 έως και σήμερα ανήκει στο ΔΕΠ του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ εκλεγμένη στο γνωστικό αντικείμενο «Κοινοτική Νοσηλευτική». Έχει πλούσιο ελληνικό και διεθνές συγγραφικό και ερευνητικό έργο. Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον της έχει εστιαστεί στην ανάπτυξη εφαρμοσμένης κοινοτικής νοσηλευτικής έρευνας (Φροντίδα Υγείας στο σπίτι, Σχολική Νοσηλευτική, Διαπολιτισμική Νοσηλευτική). Είναι εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Συνδέσμου Νοσηλευτών Ελλάδας (12 έτη) και εκπρόσωπος της χώρας σε Ευρωπαϊκές και
Διεθνείς Ομάδες Εργασίας (ICN-WENR).
Βιβλία
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ & ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Aποφοίτησα από την Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον Mάρτιο του 1984. Aπό τον Iανουάριο του 1989 και μέχρι τον Iανουάριο του 1994, εργαζόμουν στην A΄ Παθολογική κλινική του Σισμανόγλειου Γενικού Nοσοκομείου για την απόκτηση της ειδικότητας της Παθολογίας.
Υπήρξα επιστημονικός συνεργάτης του Iατρικού Iνστιτούτου Mελέτης & Θεραπείας της Παχυσαρκίας. Eπί διετία, υπήρξα επιστημονικός συνεργάτης της A΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Kλινικής του Πανεπιστημίου Aθηνών, στο Λαϊκό Γ. Π. Nοσοκομείο, με αποκλειστική απασχόληση στο Διαβητολογικό Kέντρο της κλινικής, όπου και ολοκλήρωσα την εξειδίκευσή μου στη Διαβητολογία.
Aπό τον Iανουάριο του 2003 έως σήμερα, εργάζομαι ως Διευθυντής του Tμήματος Διαβήτη-Παχυσαρκίας-Mεταβολισμού στο Nοσοκομείο Metropolitan.
Eπιπλέον, από το 1988, το επιστημονικό μου ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα μεταβολικά νοσήματα και σε παθήσεις σχετιζόμενες με τη διατροφή. Συγχρόνως, έχω συμμετοχές ως Πρόεδρος ή Eισηγητής σε Στρογγυλά Tραπέζια Πανελληνίων Συνεδρίων, καθώς και ως Πρόεδρος σε Συνεδρίες Aνακοινώσεων. Eπίσης, είχα την τιμή να είμαι κατ’ επανάληψη μέλος Oργανωτικών Eπιτροπών Πανελληνίων Iατρικών Συνεδρίων, Πρόεδρος Eπιστημονικών Eπιτροπών Πανελληνίων Iατρικών Συνεδρίων, καθώς επίσης και κριτής Eργασιών σε Πανελλήνια Συνέδρια.
Aπό το 1991 είμαι τακτικό μέλος της Eλληνικής Διαβητολογικής Eταιρείας, από το 1992 τακτικό μέλος της Mediterranean Group for the Study of Diabetes, από το 1993 τακτικό μέλος της European Association for the Study of Diabetes και από το 1997 τακτικό μέλος της American Diabetes Association. Eπίσης, είμαι ιδρυτικό μέλος της Eλληνικής Iατρικής Eταιρείας Παχυσαρκίας.
Βιβλία
Ο καθηγητής Νικόλαος Κατσιλάμπρος, κύριος συγγραφέας του ανά χείρας βιβλίου, είναι πρωτεργάτης στον τομέα της παχυσαρκίας στη χώρα μας. Το κλινικό του έργο σ’ αυτόν τον τομέα είναι πολυετές, το δε ερευνητικό του έργο είναι πλούσιο και διεθνώς αναγνωρισμένο.
Διατέλεσε διευθυντής της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο επί 12 έτη, όπου ίδρυσε και οργάνωσε το πρώτο στη χώρα μας Ιατρείο Παχυσαρκίας που λειτουργεί σε δημόσιο νοσοκομείο, καθώς και το Διαβητολογικό Κέντρο του νοσοκομείου, το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας.
Είναι ένας πανεπιστημιακός διδάσκαλος με πλουσιότατο συγγραφικό έργο στους τομείς της παχυσαρκίας και του σακχαρώδους διαβήτη, του οποίου το πρώτο σύγγραμμα σχετικά με τη θεραπεία της παχυσαρκίας χρονολογείται από το 1982. Υπό την καθοδήγησή του έχουν εκπαιδευθεί στην Παθολογία, το σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία γενεές νεότερων ιατρών, πολλοί εκ των οποίων κατέχουν πλέον διευθυντικές και ηγετικές θέσεις σε αυτούς τους τομείς.
Βιβλία
ΚΛΙΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ-Aπαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα
ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ-H Πρόληψη και η Αντιμετώπιση μιας Παγκόσμιας Επιδημίας
ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ 2 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
Ο Δημήτρης Ν. Κεράνης είναι διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας. Έχει χειριστεί υποθέσεις πολλών εμπορικών εταιρειών, επιστημονικών και επαγγελματικών σωματείων και ιδρυμάτων και διετέλεσε σύμβουλος βιοτεχνών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Έχει συγγράψει, εκδώσει και δημοσιεύσει τρία επίτομα έργα εργατικού δικαίου (1978, 1986, 2000), οκτώ μονογραφίες (1976–2007), ένδεκα άρθρα επιστημονικού περιεχομένου (1979–2003) και δέκα μελέτες, μεταξύ των οποίων δοκίμια φιλοσοφίας, έρευνας και παρουσιάσεις (1970–2006). Πρόσφατα (2005) εξέδωσε φιλοσοφική-ερευνητική πραγματεία του με θέμα «Οι αξίες του Ανθρώπου» (βλ. www.entropy-and-humanvalues.gr). Έχει επίσης εκδώσει εννέα ποιητικές συλλογές (1967–2004).
Έχει σπουδάσει βυζαντινή μουσική και θεωρητικά στην ευρωπαϊκή μουσική στο Ωδείο του Πειραϊκού Συνδέσμου, απ’ όπου πήρε δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου και Πτυχίο Ωδικής.
Είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών κ.λπ. μη κερδοσκοπικών σωματείων, όπως της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (και μέλος του Δ.Σ.), της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής, του Ελληνικού Κέντρου για την Ψυχική Υγεία του Παιδιού και της Οικογένειας, του Μουσικού και Δραματικού Συλλόγου-Ωδείο Αθηνών (και μέλος του Δ.Σ.), του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής κ.ά.
Διευθύνει το τριμηνιαίο περιοδικό «24»-ανάλεκτα ποίησης, στοχασμού, δημιουργίας και έρευνας (Εκδόσεις «Δωδώνη»).
Βιβλία
Η Άννα Κοκκέβη είναι Ψυχολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής των ερευνών για τις εξαρτησιογόνες ουσίες στο Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής. Είχε την επιστημονική ευθύνη και τον συντονισμό των πανελλήνιων ερευνών για τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών που διεξάγονται από το 1984 στη χώρα μας. Συμμετέχει στην πενταμελή διεθνή επιστημονική επιτροπή της Πανευρωπαϊκής έρευνας για τη χρήση ουσιών στους εφήβους (ΕSΡΑD) η οποία διεξάγεται σε περισσότερες από 40 χώρες. Υπήρξε εκπρόσωπος της χώρας, σύμβουλος και μέλος επιτροπών σε Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς όπως την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Ναρκωτικά και την Τοξικομανία. Διετέλεσε Πρόεδρος του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) από το 1999 έως το 2004. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και πάνω από 200 επιστημονικά άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά.
Βιβλία
ΕΦΗΒΕΙΑ-Συμπεριφορές και ψυχοκοινωνική υγεία
ΚΑΠΝΟΣ, ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΩΔΗ, ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ο Αλέξανδρος Κόκκινος φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικεύθηκε στην Παθολογία στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον Καθηγητή Ν. Κατσιλάμπρο. Στη συνέχεια εκπαιδεύθηκε στην παχυσαρκία και το σακχαρώδη διαβήτη ως επιστημονικός συνεργάτης του Διαβητολογικού Κέντρου και του Ιατρείου Παχυσαρκίας της Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, καθώς και του Department of Metabolic Medicine του νοσοκομείου Hammersmith στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας (διευθυντής: Professor S.R. Bloom). Από το 2008 είναι Λέκτορας Παθολογίας με γνωστικό αντικείμενο «Παθολογία – Παχυσαρκία» στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου συντονίζει τη λειτουργία του Ιατρείου Παχυσαρκίας.
Βιβλία
Λέκτορας Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Εξειδίκευση στην Προληπτική και Κοινωνική Ψυχιατρική. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ειδικευoμένων Ψυχιάτρων.
Βιβλία
Ο Βασίλης Κονταξάκης, Καθηγητής Κλινικής & Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Πήρε το τίτλο ειδικότητας Ψυχιατρικής και Νευρολογίας το 1978. Σήμερα είναι Καθηγητής – Επιστημονικός σύμβουλος στην Α’ Ψυχιατρική κλινική του ΕΚΠΑ, στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Ακόμη, είναι πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Αθήνας, του Κλάδου Προληπτικής Ψυχιατρικής και της Επιτροπής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) όπως και διευθυντής του περιοδικού «Ψυχιατρική». Διετέλεσε πρόεδρος του Κλάδου Προληπτικής Ψυχιατρικής της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρείας (WPA) και επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών. Μετεκπαιδεύτηκε στο Maudsley Hospital, Institute of Psychiatry, στο Λονδίνο σε θέματα Προληπτικής – Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχομετρίας. Είναι συγγραφέας 12 ελληνικών και 2 ξενόγλωσσων βιβλίων ενώ έχει περισσότερες από 250 πλήρης δημοσιεύσεις σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και 350 ανακοινώσεις εργασιών σε συνέδρια. Έχουν βραβευτεί 3 εργασίες του σε διεθνή συνέδρια και 3 σε Ελληνικά συνέδρια. Είναι κριτής εργασιών σε πολλά διεθνή περιοδικά.
Βιβλία
ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ & ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ
ΠΡΩΙΜΕΣ ΨΥΧΩΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο Σωτήρης Κοριτσιάδης γεννήθηκε το 1945. Τελείωσε τις βασικές του σπουδές στην Ιατρική το 1971 και ειδικεύτηκε στην Ουρολογία. Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στο Freeman Hospital στο Newcastle, UK για ένα έτος στην ενδοσκοπική χειρουργική και ουροδυναμική και έκτοτε ανήκει στο ΕΣΥ με αντικείμενο την εφαρμογή της υπερηχοτομογραφίας στην Ουρολογία. Έχει διακριθεί από την Ελληνική Εταιρεία Ουρολογίας, για τη δουλειά του τα έτη 1991, 1992, 1994, 1996 και από την Ελληνική Εταιρεία Υπερηχοτομογραφίας το έτος 1995. Το 1992 έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρολογίας.
Βιβλία
ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ (Η)
ΔΙΟΡΘΙΚΗ ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ ΠΥΕΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΑ
ΖΩΗ ΣΕ ΠΟΙΗΜΑ (Η)
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΤΕΧΝΗ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ (Η)
Ο Χρήστος Κοσμίδης είναι Ειδικός Παθολόγος και Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απoφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Semmelweis της Ουγγαρίας και ειδικεύθηκε στην Παθολογία στην Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον Καθηγητή Ν. Κατσιλάμπρο, του οποίου υπήρξε συνεργάτης επί αρκετά έτη. Εν συνεχεία εργάσθηκε για ένα έτος ως Ειδικός Παθολόγος στη Β’ Παθολογική Κλινική του Θριασίου Νοσοκομείου Ελευσίνας. Η περαιτέρω εκπαίδευσή του συνεχίζεται από το 2008 στο Wayne State University του Detroit των Ηνωμένων Πολιτειών.
Βιβλία
Ο Ξενοφών Κροκίδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1959. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Mainz Γερμανίας (1980–1986) και ειδικεύτηκε στην Παθολογία στο Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός». Από το 2000 ανήκει στο ΕΣΥ ως Επιμελητής του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών (Ελληνική Εταιρεία Παθολογίας, Γερμανική Εταιρεία Εσωτερικής Παθολογίας, Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων κ.ά.) και έχει διατελέσει μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού «Νοσοκομειακά Χρονικά» (1994–1995). Έχει επίσης εκδόσει τη μονογραφία «Το θεραπευτικό φάσμα των μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων» (1999). Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Mainz της Γερμανίας. Το 2003 εκλέχτηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογίας.
Βιβλία
Η Μαρία Λαβδανίτη είναι Επίκουρος Καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Σπούδασε Νοσηλευτική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1998 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στην Κλινική Νοσηλευτική και το 2003 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Πέραν των βασικών της σπουδών έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια συνεχιζόμενης εκπαίδευσης καθώς και σεμινάρια Ογκολογίας. Διαθέτει πλούσια κλινική εμπειρία, αφού έχει εργαστεί ως νοσηλεύτρια στο Ογκολογικό Νοσοκομείο «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Έχει συμμετάσχει σε πολλές επιστημονικές εκδηλώσεις ως εισηγήτρια και ως συντονίστρια σε στρογγυλά τραπέζια νοσηλευτικών συνεδρίων και ημερίδων. Διαθέτει συγγραφικό και ερευνητικό έργο σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά. Είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής ελληνικών και ξενόγλωσσων επιστημονικών περιοδικών.
Βιβλία
Ο Λυκούργος Λιαρόπουλος είναι Καθηγητής της Οικονοµίας και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στο Τµήµα Νοσηλευτικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών. Είναι διδάκτωρ της Οικονοµίας της Υγείας του Πανεπιστηµίου της Πολιτείας του MICHIGAN των ΗΠΑ. Απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών το 1963, συνέχισε τις σπουδές του στις ΗΠΑ, όπου εργάσθηκε ως ερευνητής στο Τµήµα Προγραµµατισµού και Ερευνών του Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών της Πολιτείας του MICHIGAN, από το 1970 µέχρι το 1974. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, το Σεπτέµβριο του 1974, εργάσθηκε στο ΚΕΠΕ ως Επιστηµονικός Συνεργάτης σε θέµατα Υγείας και συνέγραψε µε άλλους την «Έκθεση για την Υγεία» του 5ετούς Προγράµµατος 1976–1980.
Το Νοέµβριο του 1977 εκλήθη από τον Υπουργό Κοινωνικών Υπηρεσιών Σπύρο Δοξιάδη, να εργασθεί ως σύµβουλός του. Οργάνωσε αµέσως την Οµάδα Προγραµµατισµού Υγείας, της οποίας ήταν Προϊστάµενος µέχρι το τέλος του 1981. Το έργο του ήταν η οργάνωση, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, µιας αξιόλογης επιστηµονικής υποδοµής Σχεδιασµού και Προγραµµατισµού στην Υγεία και η συµβολή του στον πρωτοποριακό «Νόµο Δοξιάδη».
Από τον Ιανουάριο του 1982 µέχρι τον Ιούλιο του 1984 ήταν Εντεταλµένος Σύµβουλος στον ΟΑΕΔ, ενώ από τον Αύγουστο του 1984 µέχρι τον Απρίλιο 1987 ήταν Υποδιοικητής στο ΙΚΑ. Το 1987 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήµιο Αθηνών. Από το Νοέµβριο του 1987 µέχρι τον Αύγουστο του 1989, ήταν Πρόεδρος ΔΣ της ΙΟΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ του Οµίλου της Εµπορικής Τράπεζας και Μέλος ΔΣ της ΕΤΒΑ από το 1985 ως το 1989.
Από το 1996 Διευθύνει το Εργαστήριο Οργάνωσης και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Υγείας του Τµήµατος Νοσηλευτικής στο Πανεπιστήµιο Αθηνών, µε σκοπό την έρευνα και τη διεξαγωγή µελετών στους τοµείς της Οικονοµίας, της Οργάνωσης, της Διοίκησης και της Αξιολόγησης Υπηρεσιών, Συστηµάτων και Οργανισµών Υγείας. Έχει διατελέσει Διευθυντής του Τοµέα Δηµόσιας Υγείας και είναι υπεύθυνος του Διαπανεπιστηµιακού Μεταπτυχιακού Προγράµµατος στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας µε περισσότερους από 260 αποφοίτους σε επίπεδο Masters και Διδακτορικού.
Από το 1994 είναι εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στον ΟΟΣΑ και το 2006–2007 εξελέγη µέλος του Γραφείου της Επιτροπής Υγείας.
Από το 2001 ως το 2003 ήταν ο πρώτος Πρόεδρος του Α΄ ΠεΣΥΠ Αττικής.
Βιβλία
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ & ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ-ΔΙΕΘΝΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ
ΤΑ «ΕΓΩ» ΤΟΥ ΕΣΥ
Η Αθηνά Λινού-Παπαδημητρίου είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard. Δίδαξε σε διακεκριμένα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Από το 1996 έως σήμερα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει κάνει πολλαπλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών σε ελληνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό διεθνών δικτύων που ασχολούνται με τη Δημόσια Υγεία. Το ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται στην επιδημιολογία και πρόληψη χρονίων και
επαγγελματικών νόσων.
Βιβλία
Ο Λ. Λύκουρας αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ το 1969. Έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας Ψυχιατρικής το 1975. Μετεκπαιδεύτηκε στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου του Νewcastle, Μ. Βρεττανία, όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή (ΡhD). Ως Διδάκτωρ και Υφηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ασχολήθηκε κυρίως με την έρευνα των συναισθηματικών διαταραχών. Το συγγραφικό και ερευνητικό του έργο είναι πλούσιο με περισσότερες από 450 δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Απέσπασε τρία βραβεία της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας σε αντίστοιχα Πανελλήνια Συνέδρια για την καλύτερη ανακοίνωση, καθώς και στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Αναισθησιολογίας το 1991. Έχει συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και συμπόσια. Διετέλεσε και συνεχίζει να εργάζεται ως κριτής σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά. Υπηρέτησε στην Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο επί 20 χρόνια και από το 2005 είναι Διευθυντής-Καθηγητής στην Β’ Ψυχιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ στο «Αττικό» Νοσοκομείο.
Βιβλία
ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ-Ιατρικές και Ψυχοκοινωνικές Προσεγγίσεις
ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
ΔΙΑΣΥΝΔΕΤΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ
ΗΘΙΚΗ & ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΨΥΧΟΓΗΡΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ
Ο Δρ Γεώργιος Ι. Λυμπερόπουλος είναι Βιολόγος-Βιοχημικός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών, κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Nottingham Αγγλίας (Medical School– Department of Biochemistry).
Κατά τη μεταδιδακτορική του ειδίκευση, ασχολήθηκε εκτενώς με θέματα Κλινικής Χημείας, Εργαστηριακού Ποιοτικού Ελέγχου, Νευροχημείας και Βιολογίας της Αναπαραγωγής (Εξωσωματική Γονιμοποίηση–Εξέταση και Κατάψυξη Σπέρματος).
Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρωτοπόρους εργαστηριακούς επιστήμονες της Κλινικής Εμβρυολογίας, που εφάρμοσαν τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ελλάδα. Το 1996 ίδρυσε το
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΣΠΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ, του οποίου είναι διευθυντής και επιστημονικός υπεύθυνος έως σήμερα.
Είναι μέλος διεθνών και ελληνικών επιστημονικών εταιρειών και έχει συμμετάσχει πολλές φορές με ομιλίες σε συνέδρια και επιστημονικές ημερίδες. Σε συνεργασία με την Ελληνική Ανδρολογική Εταιρεία, έχει συμμετάσχει σε εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούσαν στην κατάρτιση Ελλήνων και ξένων κλινικών επιστημόνων πάνω στην αξιολόγηση του ανδρικού σπέρματος.
Στο συγγραφικό του έργο περιλαμβάνεται πλήθος άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά. «Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΥ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ» αποτελεί το πρώτο βιβλίο του οποίου τη συγγραφή επιμελήθηκε.
Βιβλία
Ο Μιχάλης Μαγουλάς γεννήθηκε στην Ιθάκη. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Οφθαλμολογία στο Bristol Eye Hospital της Αγγλίας.
Εργάζεται ως ιδιώτης οφθαλμίατρος στην Αθήνα. Παράλληλα ασχολείται με οφθαλμολογική εκπαίδευση. Ίδρυσε το Fellowship in Advanced Refractive Surgery (FAPS) και το Excellence in Phakoemulsification Training Group (PTG).
Συγγράφει οφθαλμολογικά βιβλία και άρθρα και παρουσιάζει εκπαιδευτικές ανακοινώσεις.
Βιβλία
PRK & LASIK
Η ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΑΜΟΡΓΟΥ, ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ & ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ
Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ
ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ & WAVEFRONT
Η Παναγιώτα Μάρκου γεννήθηκε στην Ιστιαία Ευβοίας και μεγάλωσε στην Αθήνα.
Είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος του Tμήματος Eπιστήμης Διατροφής-Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.
Το 1980 διορίστηκε στο Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού» και από το 1983 συνυπηρέτησε στο Τμήμα Διατροφής του Υπουργείου Υγείας.
Έχει διατελέσει πρόεδρος, αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων.
Έχει λάβει μέρος σε κλινικές μελέτες, συνέδρια, σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας της στο Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» εργάσθηκε ως υπεύθυνη κλινική διαιτολόγος στο Τμήμα Κλινικής Διατροφής και στο Ιατρείο Παχυσαρκίας.
Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με συγγραφικό έργο και δημοσιεύσεις σχετικά με θέματα του επιστημονικού της αντικειμένου.
Βιβλία
Η Σοφία Μαρτινάκη είναι Κλινική Κοινωνική Λειτουργός – Νοσηλεύτρια και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Κοινωνική Ψυχιατρική-Παιδοψυχιατρική και πτυχίο Παιδαγωγικών Σπουδών της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ). Εργάζεται επί σειρά ετών στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών-Αιγινήτειο Νοσοκομείο, και έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία και Τραυματοθεραπεία με τη μέθοδο EMDR. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και επιστημονικά συνέδρια, ενώ έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία και περιοδικά. Διδάσκει σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές Κοινωνικής Εργασίας και Νοσηλευτικής. Τέλος, αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχιατροδικαστικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης σε καταστάσεις Μαζικών Καταστροφών.
Δημοσιεύσεις (ενδεικτικές):
• Psarros C, Theleritis G, Martinaki S, Bergiannaki ID. “Traumatic reactions in firefighters after wildfires in Greece”. The Lancet, Vol. 371, (9609): 301, January 26–February 1, 2008.
• «Εκτίμηση επικινδυνότητας για την εκδήλωση βίαιης συμπεριφοράς» 2η έκδοση. Μετάφραση-επιμέλεια Ελληνικής ΄Έκδοσης: Τσόπελας Χρ, Μαρτινάκη Σ, Λαμπράκη Α. Αθήνα, 2009, ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις.
• Μαρτινάκη Σ, Τσόπελας Χρ, Πλουμπίδης Δ, Δουζένης Α, Μαυρέας Β. «Επικινδυνότητα ψυχικά ασθενών. Προβλέποντας το απρόβλεπτο». 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατροδικαστικής, Αθήνα, 13–15 Δεκεμβρίου 2012. Τόμος περιλήψεων σελ. 135.
Βιβλία
Ο Χρήστος Μαυρογιάννης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Γαστρεντερολογίας-Διαγνωστικής και Θεραπευτικής Ενδοσκόπησης στο Νοσηλευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Απόφοιτος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικεύθηκε στη Γαστρεντερολογία στο «Ιπποκράτειο Νοσοκομείο» Αθηνών και εξειδικεύθηκε στην επεμβατική ενδοσκόπηση στο Πανεπιστήμιο του Southampton της Μεγάλης Βρετανίας.
Από το 1987 έως το 1998, εργάσθηκε ως ιατρός του ΕΣΥ στο «Ιπποκράτειο Νοσοκομείο» Αθηνών και το 1997 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 2002, διευθύνει το Ηπατογαστρεντερολογικό Εργαστήριο του Τμήματος Νοσηλευτικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Μαιευτήριο ΄Ελενα Βενιζέλου», το οποίο είχε οργανώσει από το 1998 ως Ηπατογαστρεντερολογική Μονάδα της Παθολογικής Κλινικής.
Σε όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του ασχολήθηκε με την κλινική Γαστρεντερολογία και την ενδοσκόπηση. Οι επεμβατικές ενδοσκοπικές τεχνικές και ειδικότερα η ERCP απετέλεσαν σημαντικό τμήμα της κλινικής αλλά και της ερευνητικής του δραστηριότητας.
Βιβλία
ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Βασικές αρχές-Κλινικές εφαρμογές-Περιενδοσκοπική φροντίδα (Μαλακό εξώφυλλο)
ΕΝΔΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ Βασικές αρχές-Κλινικές εφαρμογές-Περιενδοσκοπική φροντίδα (Σκληρό εξώφυλλο)
Διευθυντής Νευρολογικής Κλινικής Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών
Γεννήθηκε στο Βόλο το 1961. Πήρε πτυχίο Ιατρικής το 1985 από το ΑΠΘ, ως σπουδαστής της Στρατιωτικής Ιατρικής. Έκανε τη διατριβή του στη Νευροφαρμακολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1988–1992), την ειδικότητα της Νευρολογίας στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο (1989–1994) και μετα-διδακτορικές σπουδές στο Harvard Medical School (1996–1998) με αντικείμενο τη μοριακή βιολογία του πόνου. Από το 2000 είναι διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, συνεργάτης με το Institute of Neurology, UCL, London, και καθηγητής στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής.
Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και κριτής σε διάφορα ιατρικά περιοδικά του Medline.
Βιβλία
Η Καίτη Μουλοπούλου-Καρακίτσου γεννήθηκε στην Αθήνα, είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δερματολογίας και μέλος της Επιτροπής Καλλυντικών του Παγκόσμιου Οργανισμού Φαρμάκων από το 1980. Έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή αρκετών βιβλίων που αναφέρονται στην ακμή, στην αλωπεκία και στα καλλυντικά (συστατικά, παρενέργειες). Το βιβλίο-λεξικό της, πάνω στα καλλυντικά έχει βραβευθεί από την Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία.
Βιβλία
ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ-Συστατικά και Εφαρμογές
ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΩ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΟΥ
Ο Θεόδωρος Μουντοκαλάκης είναι Καθηγητής Παθολογίας, Διευθυντής της Γ’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία». Έχει πλούσιο εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο, διαθέτει πείρα στη διοργάνωση ελληνικών και διεθνών επιστημονικών συναντήσεων και έχει διατελέσει διευθυντής σύνταξης των κυριότερων ελληνικών ιατρικών περιοδικών. Από πολλά χρόνια το ενδιαφέρον του έχει εστιασθεί στην αρτηριακή υπέρταση και στα πλαίσια της Κλινικής που διευθύνει, έχει ιδρύσει το Κέντρο Υπέρτασης, οι δραστηριότητες του οποίου καλύπτουν την παροχή υπηρεσιών υγείας, την έρευνα, τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και την αγωγή υγείας στο χώρο της υπέρτασης και άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.
Βιβλία
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ
ΥΠΕΡΤΑΣΗ-Πρόληψη, Διάγνωση, Θεραπεία
Η Ευαγγελία Μπαρμπούνη-Κωνσταντάκου, κόρη εκπαιδευτικού, γεννήθηκε στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Είναι παντρεμένη με τον Αντώνη Κωνσταντάκο και έχει δύο κόρες. Σπούδασε στην Αθήνα στην 4ετή Σχολή Ε.Ε.Σ. (1959-1962) Αδελφών και Επισκεπτριών. Εργάστηκε για 35 χρόνια στο Νοσοκομείο «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» ως Προϊσταμένη, Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και Εκπαιδεύτρια, διδάσκοντας σε σπουδαστές των ΤΕΙ και της ΣΑΝ.
Έχει συγγράψει πάνω από 30 εργασίες με θέματα Ογκολογίας.
Βιβλία
Ο Δημήτρης Μπουρίκος είναι Κοινωνικός Λειτουργός-Πολιτικός Επιστήμονας, Υποψήφιος Δρ του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πεδίο των επιπτώσεων της ευρωπαϊ-κής ενοποίησης στο κράτος πρόνοιας, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Ευρωπαϊκή Πολιτική & Οικονομία και απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Έχει εργαστεί ως κοινωνικός λειτουργός στον τρίτο τομέα της οικονομίας (ΜΚΟ Κοινωνικής Φροντίδας) και στο Υπ. Δικαιοσύνης (Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων) και ως ερευνητικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών & το ΕΛΙΑΜΕΠ. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία και περιοδικά.
Δημοσιεύσεις (ενδεικτικές):
• «Βιβλιογραφικός οδηγός κοινωνικής εργασίας & κοινωνικής πρόνοιας». Έλλην, 1999 (με τον Πέτρο Α. Σταθόπουλο).
• «Η κοινωνική πολιτική ανάμεσα σε κράτος και αγορά: κριτική επισκόπηση της ελληνικής βιβλιογραφίας», Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, τχ. 22, 2003 (μαζί με τον Π. Καζάκο).
• «Οδηγός πληροφοριών-παροχών για τις πολύτεκνες οικογένειες», ΜΚΟ Κοινωνικής Φροντίδας. Αθήνα, 2005.
• «Ζητήματα κοινωνικο-ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα», Κοινωνική Εργασία, τχ. 89, 2008.
• «Πόνος-θλίψη-θάνατος: Η προσέγγιση της Κοινωνικής Εργασίας». Όψεις του πολιτιστικού φαινομένου. Επιστημολογικές προσεγγίσεις του θανάτου και ζωής (επιμ. Δ.Γ. Μαγριπλή), Σταμούλης. Αθήνα, 2008 (μαζί με τον Π.Α. Σταθόπουλο).
Βιβλία
Η Μάρθα Μωραΐτου είναι Μαία, πραγματοποίησε το διδακτορικό της στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Είναι Καθηγήτρια του Τμήματος Μαιευτικής του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των συνθηκών και των συναισθημάτων της μετάβασης στη μητρότητα, των μεταβλητών που αφορούν θέματα εκπαίδευσης, εργασίας και δεοντολογίας των Μαιών και των συνθηκών διαβίωσης και κατάστασης υγείας των γυναικών σε αποκλεισμό.
Έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Έχει συγγράψει τα βιβλία: «Γένεσις» (1996) Εκδόσεις Πράσινο Φύλλο, «Το βίωμα της μητρότητας» (2004) Βήτα Ιατρικές Εκδόσεις, «Δεοντολογία-Νομοθεσία των Μαιών-Μαιευτών» (2004) Εκδόσεις ΑΤΕΙ-Θ, «Συμβουλευτική Μαιευτική Φροντίδα» (2005) Εκδόσεις ΑΤΕΙ-Θ, «Ψυχοσωματική ετοιμασία για τη μητρότητα» (2007) Εκδόσεις Παρισιάνου και κεφάλαια σε βιβλία όπως: «Τα Θετικά Συναισθήματα στη Μητρότητα» (2011) Στο: Σταλίκας Α, Μυστικίδου Π (Επιμ. Έκδ.) Εισαγωγή στη Θετική Ψυχολογία. Εκδόσεις Τόπος και «Η υγεία των Ρομά που ζουν στην Ελλάδα» (υπό έκδοση). Έχει επιμεληθεί επιστημονικές εκδόσεις και είναι κριτής σε επιστημονικά περιοδικά.
Βιβλία
ΒΙΩΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ (ΤΟ)
ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΙΩΝ-ΜΑΙΕΥΤΩΝ-Προστασία Μητρότητας
Η Δρ Αικατερίνη Νεστορίδου γεννήθηκε στην Ξάνθη.
Είναι ιατρός με ειδικότητες στην Κοινωνική Ιατρική και την Ιατρική της Εργασίας. Αναγορεύθηκε διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού του Υγιεινολόγου καθώς και της Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας.
Εργάστηκε ως ιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος «ΣΩΤΗΡΙΑ» (Ειδικευόμενη), στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Επιστημονικός Συνεργάτης) και στο Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» (Επιμελήτρια Α). Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια του ΤΕΙ Αθήνας, όπου και διδάσκει το μάθημα Σχολική Υγιεινή από το 2005.
Έχει αναπτύξει πλούσια επιστημονική δραστηριότητα, με συμμετοχή σε Ερευνητικά Προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μονογραφίες, επιστημονικές δημοσιεύσεις σε έγκριτα περιοδικά στη χώρα μας και στο εξωτερικό και ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια.
Βιβλία
Η Νατάσα Ορφανοπούλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1963. Σπούδασε στην Αρσάκειο Παιδαγωγική Ακαδημία Ψυχικού και μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης. Εργάζεται στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση από το 1982 και τα τελαυταία πέντε χρόνια είναι Υπεύθυνη Προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στη Β΄ Δ/νση Π.Ε. Αθηνών. Έχει επιμορφωθεί σε θέματα που έχουν σχέση με την αγωγή Υγείας και έχει κάνει εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια και επιμορφωτικές ημερίδες, καθώς επίσης έχει διδάξει στο 2ο ΠΕΚ Αθηνών. Είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αγωγής Υγείας.
Βιβλία
Ο συγγραφέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ναύπλιο.
Σπούδασε στην Ιατρική Αθήνας και στη συνέχεια Οικονομικά της Yγείας και Ψυχιατρική στο Παρίσι.
Είναι διδάκτωρ Ιατρικής και Φιλοσοφίας της Επιστήμης και εργάζεται από το 1989 στη Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθήνας (Αιγινήτειο Νοσοκομείο).
Έχει δημοσιεύσει 150 περίπου μελέτες σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.
Βιβλία
Η Μαρία Πάνου είναι τ. καθηγήτρια Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθήνας. Σπούδασε τη Νοσηλευτική Επιστήμη με κατεύθυνση στην εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.
Ως συγγραφέας εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1983, μαζί με την καθηγήτρια Άννα Σαχίνη-Καρδάση, με το βιβλίο τους«ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ-Νοσηλευτικές διαδικασίες»
Βιβλία
Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου-Βασιλοπούλου Νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας Επισκέπτρια Υγείας. Διευθύντρια του Τομέα Κοινωνικής Νοσηλευτικής Ψυχικής Υγείας του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, υπεύθυνη για τη Νοσηλευτική Υπηρεσία των Μονάδων Κοινωνικής Ψυχιατρικής της ΨΚΠΑ. Aπό τα ιδρυτικά μέλη του πρώτου Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα, ως Επισκέπτρια Υγείας-Νοσηλεύτρια Ψυχικής Υγείας. Έχει λάβει μέρος σε σημαντικές έρευνες, ερευνητικά προγράμματα και αξιολογήσεις. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών και ομάδων εργασίας και τακτικό μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης Νοσηλευτικής (ΕΣΑΝ). Έχει εκατοντάδες ώρες εκπαιδευτικής δραστηριότητας μέσα από σεμινάρια, διαλέξεις, εισηγήσεις σε διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα της χώρας. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο.
Βιβλία
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ-ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ & ΤΟΥ ΕΦΗΒΟΥ
ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Γεννήθηκε στην Αθήνα.
Αποφοίτησε από το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών από όπου αργότερα ανακηρύχθηκε διδάκτορας.
Τελείωσε την ειδικότητα της Ρευματολογίας στο Ασκληπίειο Βούλας. Εν συνεχεία, μετεκπαιδεύτηκε στο Royal National Hospital for Rheumatic Diseases (Bath, UK) και εξειδικεύθηκε στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Εδώ και 20 χρόνια εργάζεται ως ρευματολόγος στο ΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός» και πρόσφατα έγινε Διευθυντής. Την τελευταία 10ετία ασχολείται με τη φαρμακευτική και ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση της διαταραχής πόνου-ινομυαλγία.
Βιβλία
Απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Eξειδικεύτηκε στην Αναισθησιολογία και μετεκπαιδεύτηκε στο Harvard Medical School της Βοστόνης, στο νοσοκομείο Westminster και στο Νοσοκομείο Harefield του Λονδίνου. Διατέλεσε Διευθύντρια στο Αναισθησιολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο και στο Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν». Το 1997 εξελέγη Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ίδρυσε την επιστημονική εταιρεία «Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης», ενώ συμμετέχει σε άλλες σημαντικές εταιρείες. Eίναι υπεύθυνη του υποχρεωτικού κατ΄ επιλογήν μαθήματος «Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση» στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, ενώ εκπροσωπεί τη χώρα μας στο European Resuscitation Council. Έχει να επιδείξει σημαντικό διδακτικό, ερευνητικό και συγγραφικό έργο.
Βιβλία
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ
ΚΑΡΔΙΟΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ
Ο Γιάννης Γ. Παπακώστας κατάγεται από την Αράχοβα Ναυπακτίας. Έχει σπουδάσει Ιατρική στην Αθήνα και Ψυχιατρική στη Νέα Υόρκη. Διετέλεσε Assistant Professor στο State University of New York και Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το κύριο έργο του αφορά στην εισαγωγή της Γνωσιακής Ψυχοθεραπείας (Cognitive Psychotherapy) του Α.Τ. Beck στον ελλαδικό χώρο από το 1981. Στη διάρκεια αυτή με τις πολλαπλές του προσπάθειες –διαλέξεις, δημοσιεύσεις, σεμινάρια– η Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία επισημειώθηκε ως βασική ψυχοθεραπευτική εκπαίδευση των ειδικευόμενων στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το έργο αυτό συμπληρώθηκε με τη δημοσίευση του βιβλίου του «Γνωσια-κή Ψυχοθεραπεία: Θεωρία και πράξη» (1994). Στον γραμματολογικό χώρο πρωτοεμφανίστηκε με την ποιητική συλλογή «Αλλημυθία».
Βιβλία
O Nίκος Παρίτσης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής, Πρόεδρος της Eυρωπαϊκής Εταιρείας Συστημάτων και ιδρυτικό μέλος της European Family Therapy Network (σήμερα EFTA). Έχει πλούσιο εκπαιδευτικό και συγγραφικό έργο στο χώρο της Ψυχιατρικής, της συστημικής επιστήμης και της συστημικής θεραπείας. Είναι πρώτος συγγραφέας του βιβλίου “A cybernetic approach to colour perception”, έχει την επιμέλεια του βιβλίου “Systems and intelligence” και τη μερική επιμέλεια του βιβλίου «Οικογένεια». Από πολλά χρόνια, το ενδιαφέρον του έχει εστιασθεί στην εφαρμογή της επιστήμης των συστημάτων στην Ψυχιατρική σε κλινικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο.
Βιβλία
ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ-Η Νοημοσύνη της Ζωής
ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ-Θεραπεία και εξέλιξη ανθρωπίνων συστημάτων
Η Βικτωρία Πρεκατέ είναι εκπαιδευτικός και ψυχολόγος, με βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές στα Πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Λονδίνου, και απόφοιτος του Προγράμματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1992 εργάζεται εθελοντικά σε αγγλικές και ελληνικές οργανώσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων της γυναίκας και του παιδιού. Το 2007, ίδρυσε μαζί με μια ομάδα ευαισθητοποιημένων εκπαιδευτικών και άλλων επαγγελματιών, τον «ΜΕΝΤΟΡΑ για την Παιδική Προστασία και Ευημερία» με στόχο την προστασία του παιδιού, μέσω της ενημέρωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας, των γονέων και του κοινού γενικότερα. Μέσω του «ΜΕντορα» έχει προσφέρει πληθώρα ομιλιών ευαισθητοποίησης για τον σχολικό εκφοβισμό, την προστασία από την παιδική κακοποίηση, την αυτοεκτίμηση των παιδιών, τη βία στην εφηβεία και την εκπαίδευση αξιών, όπως επίσης τηλεφωνική και ηλεκτρονική συμβουλευτική. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Οδηγός Εκπαιδευτικών και Γονέων για την Ανίχνευση της Παιδικής Κακοποίησης» και «Η Κακοποίηση του Παιδιού στο Σχολείο και στην Οικογένεια» και μεταφράστρια-επιμελήτρια του βιβλίου «Οδηγός Θεραπείας από τον Βιασμό» (από τις Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ). Πληθώρα άρθρων της έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο.
Βιβλία
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΕΥΤΥΧΙΑ
ΚΑΚΟΠΟΙΗΣH TOY ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ & ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ (H)
ΟΔΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ & ΓΟΝΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣHΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΗΤΕΡΑ
Ο Γεράσιμος Α. Ρηγάτος εργάστηκε σε νοσοκομεία επί 40 χρόνια, 26 από τα οποία ως διευθυντής Παθολόγος-Ογκολόγος. Είναι υφηγητής-άμισθος επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ασχολήθηκε με τη συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση μέσα από τις επιστημονικές εταιρείες και τον ιατρικό τύπο. Εκτός από το επιστημονικό, έχει πλούσιο και σημαντικό συγγραφικό έργο στους τομείς της Ιστορίας, της Λαογραφίας και του Πολιτισμού της Ιατρικής, καθώς και στην Πεζογραφία. Στα πιο πάνω αντικείμενα αναφέρονται 43 από τα 68 συνολικά βιβλία του. Για το συγγραφικό του έργο έχει τιμηθεί με τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών. Τιμήθηκε επίσης με υποτροφία από το Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton, με βραβείο Α΄ τάξεως από την Ακαδημία Αθηνών, με το χρυσό μετάλλιο «Γρηγ. Ξενόπουλος» της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, με ειδικά αφιερώματα λογοτεχνικών περιοδικών κ.λπ. Κορυφαία διάκριση ήταν η εκλογή του ως επίτιμου διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Βιβλία
ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΕ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΑΡΧΑΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΜΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ (Η)
ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΥΘΙΚΟΙ ΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ
ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΡΕΛΑ
ΓΥΑΛΙΝΟΣ ΠΥΡΓΟΣ ΤΡΙΧΙΝΟΣ ΦΡΑΧΤΗΣ
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (H)
ΘΕΩΝ & ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΑΘΗ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΟΙΜΙΟΛΟΓΙΑ
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
ΛΕΞΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΜΗΔΕΙΑ-Προσεγγίζοντας τη μαγεία και τη θεραπευτική της Προϊστορίας
ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΠΩΝΥΜΑ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ
ΠΟΝΟΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (Ο)
ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΖΗΤΗΜΑΤΑ-Δοκίμια για την Ιατρική στη Λογοτεχνία
ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗ ΟΡΟΛΟΓΙΑ (Η)
Η Αλεξάνδρα Γ. Ρηγάτου είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1996) και δικηγόρος παρ’ Εφέταις από το 1999. Ασχολείται με τους κλάδους του διοικητικού, εργατικού και εμπορικού δικαίου. Έχει εκπροσωπήσει επιχειρήσεις και ιδιώτες σε αντιδικίες τους με το Δημόσιο και ΟΤΑ. Έχει αναλάβει την νομική υπεράσπιση και παροχή νομικών συμβουλών σε επιστημονικά, επαγγελματικά κ.λπ. σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και σε διάφορες επιχειρήσεις. Συνεργάζεται ως νομική σύμβουλος με τον ιστορικό Μουσικό και Δραματικό Σύλλογο-Ωδείο Αθηνών, το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα», όπου εκπαιδεύονται άτομα με ειδικές ανάγκες, και την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, η οποία συνδέεται με την αποασυλοποίηση και την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα στην Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου και στην Επιθεώρηση Δημοσίου και Διοικητικού Δικαίου και έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε επιστημονική ημερίδα με θέμα την προστασία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις νέες οικονομικές δομές.
Βιβλία
Ο Γρηγόρης Ρίσβας είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος και διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Έχει αποκτήσει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Master in Medical Science) από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, με τίτλο: «Διατροφή και Δημόσια Υγεία» και από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με τίτλο: «Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας».
Από το 2000 έως το 2006 εργάστηκε ως Επιστημονικός Συνεργάτης του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με αντικείμενο την Διατροφική Αγωγή και την Προαγωγή της Υγείας, ενώ το 2007 ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο ίδιο αντικείμενο. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις και ομιλίες σε Πανελλήνια, Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Συνέδρια, ενώ έχει κληθεί ως ομιλητής σε ποικίλες εκδηλώσεις, που απευθύνονται είτε στο κοινό είτε σε επιστήμονες υγείας. Επιπλέον, έχει αναπτύξει παρεμβάσεις Αγωγής Υγείας σε σχολεία και εργασιακούς χώρους.
Το συγγραφικό του έργο αφορά στη συγγραφή κεφαλαίων στα βιβλία:
Ζαμπέλας Α. Πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία και στην ενήλικη ζωή. Ιατρικές Εκδόσεις ΠΧ Πασχαλίδης (υπό έκδοση)
Διατροφική Αγωγή, Γ. Μανιός, Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης, 2007
Αρχές Κλινικής Διατροφής και Διατροφικής Θεραπευτικής, Μ. Χουρδάκης-Δ. Κούβελας, Εκδόσεις Ροτόντα, 2007.
Η Διατροφή στα Στάδια της Ζωής, Α. Ζαμπέλας, Ιατρικές Εκδόσεις Π. Χ. Πασχαλίδης, 2003 καθώς και το βιβλίο «Ισορροπημένη Διατροφή: Οδηγός Προαγωγής Υγείας για το Μαθητή του Δημοτικού Σχολείου», Γρ. Ρίσβας, Ν. Ευσταθίου, Ν. Ορφανοπούλου, Ιατρικές Εκδόσεις ΒΗΤΑ 2006.
Επίσης, άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά:
Perinatal and family factors associated with preadolescence overweight/obesity in Greece: The GRECO study. Risvas G, Papaioannou I, Panagiotakos DB, Farajian P, Bountziouka V, Zampelas A. J Epidemiol Global Health 2012 Sep 2(3): 145-53.
Socio-economic and demographic determinants of childhood obesity prevalence in Greece: the GRECO (Greek Childhood Obesity) study. Farajian P, Panagiotakos DB, Risvas G, Karasouli K, Bountziouka V, Voutzourakis N, Zampelas A. Public Health Nutr. 2012 May 25:1-8.
Very high childhood obesity prevalence and low adherence rates to the Mediterranean diet in Greek children: The GRECO study. Farajian P, Risvas G, Karasouli K, Pounis GD, Kastorini CM, Panagiotakos DB, Zampelas A. Atherosclerosis. 2011 Aug;217(2):525-30.
High sodium intake of children through ‘hidden’ food sources and its association with the Mediterranean diet: the GRECO study. Magriplis E, Farajian P, Pounis GD, Risvas G, Panagiotakos DB, Zampelas A. J Hypertens. 2011 Jun;29(6):1069-76.
Factors associated with food choices among Greek primary school students: a cluster analysis in the ELPYDES study. Risvas G, Panagiotakos DB, Chrysanthopoulou S, Karasouli K, Matalas AL, Zampelas A. J Public Health (Oxf). 2008 Sep;30(3):266-73.
Factors affecting food choice in Greek primary-school students: ELPYDES study. Risvas G, Panagiotakos DB, Zampelas A. Public Health Nutr. 2008 Jun;11(6):639-46.
Epidemiology of overweight and obesity in a Greek adult population: the ATTICA Study. Panagiotakos DB, Pitsavos C, Chrysohoou C, Risvas G, Kontogianni MD, Zampelas A, Stefanadis C. Obes Res. 2004 Dec;12(12):1914-20.
Παράλληλα, αρθρογραφεί συχνά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο.
Από τον Αύγουστο του 2006 είναι Γενικός Διευθυντής της Nutrimed ΕΠΕ, ενώ από τον Οκτώβριο του 2007 είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Μονάδας Διατροφής του Ανθρώπου του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών ως Μεταδιδακτορικός Ερευνητής.
Τέλος, σήμερα είναι Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, ενώ έχει διατελέσει μέλος του Δ.Σ. του κατά την διετία 2002-2004, έχει διατελέσει μέλος της οργανωτικής και επιστημονικής επιτροπής των τελευταίων Πανελληνίων Συνεδρίων Διατροφής – Διαιτολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής, υπό το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην Ελλάδα.
Βιβλία
Ο Παύλος Σακκάς μεγάλωσε μέσα στην Ψυχιατρική. Ο πατέρας του ψυχίατρος και ο νονός του καθηγητής της Ψυχιατρικής. Ο ίδιος συμπλήρωσε τριάντα χρόνια στη μαχόμενη Ψυχιατρική και είναι αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε και επισκέπτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόι στο Σικάγο. Έχει λάβει υποτροφίες από το ΙΚΥ και το Ίδρυμα Ωνάση και έχει σημαντικό ερευνητικό έργο, με εκατοντάδες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Η μεγάλη του αγάπη όμως είναι η διδασκαλία. Όλα αυτά τα χρόνια της μακράς ακαδημαϊκής του καριέρας, έχει μυήσει στην Ψυχιατρική χιλιάδες φοιτητές και εκατοντάδες ειδικευόμενους ψυχιάτρους. Ακόμα με συχνές παρεμβάσεις στα ΜΜΕ, προσπαθεί να φέρει πιο κοντά στο κοινό τα μηνύματα της σύγχρονης Ψυχιατρικής και των σημαντικών επιστημονικών εξελίξεων που έχουν συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Ανήσυχο πνεύμα ο Π. Σακκάς, διατύπωσε νέες ρηξικέλευθες απόψεις, που αφορούν σε πολλά, σκοτεινά ακόμα σημεία της Ψυχιατρικής. Επιπλέον, στην άσκηση της αναγνωρισμένης κλινικής του δουλειάς, εφάρμοσε ιδιαίτερες, προσωπικές τεχνικές προσέγγισης του ασθενούς. Αυτές τις απόψεις και τις τεχνικές του, κωδικοποιεί στο βιβλίο του αυτό, που αποτελεί το απόσταγμα γνώσεων και εμπειρίας. Εδώ ο αναγνώστης μπορεί να βρει χρήσιμες κατευθύνσεις και οδηγίες για το μεγάλο και συναρπαστικό ταξίδι της ζωής. Οδηγίες για τις σχέσεις με τους γονείς, τα αδέλφια, τους συντρόφους και τα παιδιά.
Βιβλία
Κύριο αντικείμενο της εργασίας της είναι η διάγνωση των διαταραχών της μάθησης των παιδιών και των εφήβων και η αντιμετώπιση τους με τις αρχές και τις τεχνικές της θεραπευτικής Παιδαγωγικής. Η συγγραφέας εργάστηκε στη Μονάδα Αυτιστικών και Ψυχωσικών παιδιών του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και στο Ίδρυμα Χατζηκώνστα. Δίδαξε στη Σχολή Νηπιαγωγών Αθηνών τα μαθήματα της Ειδικής Αγωγής και της Ψυχοπαθολογίας. Από το 1985 εργάζεται στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών (Αιγινήτειο Νοσοκομείο), στην Υπηρεσία Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων του Κοινοτικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής Βύρωνα-Καισαριανής. Είναι πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Σορβόννης-Ρaris V (1977), όπου σπούδασε Επιστήμες της Αγωγής με κατεύθυνση τη θεραπευτική Παιδαγωγική, και του Τμήματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949.
Βιβλία
Η Δήμητρα Σιούσιουρα γεννήθηκε στη Βέροια το 1968. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές της με εξειδίκευση στην Κλινική Ψυχολογία, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Εργάστηκε από το 1992 έως το 1997, στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Παιδιών Αθηνών και από το 1997 έως και σήμερα εργάζεται στο Εξωτερικό Ιατρείο του Ψυχιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ». Έχει συμμετάσχει
σε έκδοση συλλογικού έργου με θέμα: «Για παιδιά ˝ελεύθερα˝ από τον διαβήτη», τεύχος 133, Μάιος 2008 (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ΑΕ, Εκδόσεις Vita, Copyright@ 2008) και συνεργάστηκε στην έκδοση πλήρους οδηγού για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων με Διαβήτη Τύπου 2 (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ΑΕ, Εκδόσεις Vita, Copyright@ 2005). Έχει επίσης δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά με θέματα που σχετίζονται με ομαδική ψυχολογική παρέμβαση στη νόσο του ΣΔ1 και με κλινικές εφαρμογές ψυχομετρικών μεθόδων σε ψυχιατρικό τμήμα Γενικού Νοσοκομείου. Είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικής Σκέψης και Ψυχοθεραπείας Οικογένειας (ΕΕΣΣΚΕΨΟ).
Βιβλία
Η ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΖΕΙ, ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΕΥΤΑΙ
ΟΜAΔΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 1
ΠΑΝΙΚΟΣ ή ΕΝΗΛΙΚΙΩΣΗ-Όψεις του ίδιου νομίσματος;
Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ το 1987. Έλαβε τον τίτλο της ειδικότητας της γενικής χειρουργικής το 1997. Εξειδικεύθηκε στη λαπαροσκοπική χειρουργική και τη χειρουργική της παχυσαρκίας στο St Mary΄s Hospital του Λονδίνου. Το συγγραφικό και ερευνητικό έργο του είναι πλούσιο, με περισσότερες από 100 δημοσιεύσεις και ανακοινώσεις σε Ελληνικά και διεθνή περιοδικά και συνέδρια. Το 1998 απέσπασε τον έπαινο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Χειρουργικής με την εργασία «Έκφραση και προγνωστική αξία των γονιδίων p53, bcl-2 και Ki-67 στον καρκίνο του παχέος εντέρου». Σήμερα κατέχει τη θέση του επιμελητού στην Α’ Χειρουργική Κλινική του 251 ΓΝΑ και είναι επιστημονικός συνεργάτης του Νοσοκομείου ΙΑΣΩ ΟΕΝΕΚΑΕ.
Ο Καθηγητής Κ. Σολδάτος αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1964. Από το 1967 εως το 1973 υπήρξε Πανεπιστημιακός Βοηθός της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1973–1974 εργάστηκε στο ΗΕΓ εργαστήριο του University of Manitoba του Καναδά. Από το 1974 έως το 1979 εργάστηκε ως Συνεργάτης-Ερευνητής και Βοηθός-Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Penn State University των Η.Π.Α. Μεταξύ 1979 και 1997 υπηρέτησε στην Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών διαδοχικά ως Επιμελητής/Λέκτορας, Επίκουρος και Αναπληρωτής καθηγητής. Tο 1998 εξελέγη Καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και από το 2004 εώς το 2007 διετέλεσε Διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής στο «Αιγινήτειο» Νοσοκομείο. Από το 2007 είναι Ομότιμος Καθηγητής Ψυχιατρικής και Διευθυντής της Μονάδας Φροντίδας Ψυχικής Υγείας του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέχρι σήμερα το συγγραφικό του έργο (περίπου 400 επιστημονικά άρθρα) έχει τύχει άνω των 6.000 βιβλιογραφικών αναφορών (h-index: 42). Είναι μέλος πλέον των 30 επιστημονικών εταιριών και έχει διατελέσει η είναι πρόεδρος στις εξής εταιρίες:, Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, Ελληνική Εταιρία Βιολογικής Ψυχιατρικής, Ελληνική Εταιρία για την Προαγωγή της Ψυχιατρικής και των Συναφών Επιστημών, Ελληνική Εταιρία Έρευνας του Ύπνου, International Neuropsychiatric Association και World Hellenic Biomedical Association.
Βιβλία
ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ-Ιατρικές και Ψυχοκοινωνικές Προσεγγίσεις
ΔΙΑΣΥΝΔΕΤΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ -2ος κύκλος
ΣΥΓΓΡΑΜΜΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ICD-10 ΨΥΧΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ-Επιστημολογία & Διεπιστημονικότητα
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ Συμπληρωματικό Εκπαιδευτικό Βοήθημα
Ο Χρήστος Ε. Σούλας, ΜD, ΡhD, γεννήθηκε το 1953. Σπούδασε Ιατρική στην Αθήνα και από το 1983 εργάζεται στην Οφθαλμολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Ελπίς». Έχει ανακοινώσει σημαντικό αριθμό εργασιών σχετικών με οφθαλμολογικές παθήσεις, αλλά και νοσήματα γενικότερου ενδιαφέροντος. Είναι μέλος του Συλλόγου Μελέτης της Ιστορίας της Οφθαλμολογίας και του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω.
Βιβλία
Η Παναγιώτα Σουρτζή είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νοσηλευτικής της Υγιεινής της Εργασίας στον Τομέα Δημόσιας Υγείας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι σπουδές της στην Ελλάδα και στην Αγγλία αφορούν στον ευρύτερο τομέα της Νοσηλευτικής και της Δημόσιας Υγείας. Το κλινικό επαγγελματικό της έργο περιλαμβάνει σημαντική εμπειρία στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ιδιαίτερα δε στην Υγιεινή της Εργασίας. Διδάσκει σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο Υγιεινή της Εργασίας, Αγωγή Υγείας και Δημογραφία. Συμμετέχει σε ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και την υγιεινή της εργασίας και του περιβάλλοντος, αλλά και την προαγωγή της υγείας των ηλικιωμένων. Εργασίες της είναι δημοσιευμένες σε ελληνικά και ξενόγλωσσα επιστημονικά περιοδικά, ενώ τα τελευταία χρόνια εκπροσωπεί τους νοσηλευτές Υγιεινής της Εργασίας της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Νοσηλευτών Υγιεινής της Εργασίας (FOHNEU) ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
Βιβλία
ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ
ΥΓΕΙΑ & ΕΡΓΑΣΙΑ
ΥΓΙΕΙΝΗ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Ο Λουκάς Σπάρος είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε την ειδικότητα της Παθολογίας το 1963. Το 1965 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Παθολογίας και το 1975 Υφηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε το μεταπτυχιακό τίτλο D.E.R.B.H. στην Ανοσολογία στο Πανεπιστήμιο Paris Val-de-Marne. Υπήρξε Assistant Étranger της Ιατρικής Σχολής Broussais-Hôtel Dieu και υπότροφος του College de Médecine des Hôpitaux de Paris (Médecin Résident). Από το 1963 έως το 1985 υπήρξε εσωτερικός βοηθός, επιμελητής και διευθυντής Παθολογικής Κλινικής. Διατέλεσε Επιμελητής και Ειδικός Επιστήμων της Έδρας Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1985 είναι Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, στο Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διατέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος και Συγκλητικός επί σειρά ετών. Έχει πλούσιο συγγραφικό και ερευνητικό έργο. Τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον του έχει εστιαστεί στη μεθοδολογία της εφαρμοσμένης ιατρικής έρευνας.
Βιβλία
ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ Ι
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙ
ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ΙΙΙ-Διαγνωστική Έρευνα
ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΛΗΨΗΣ ΤΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
ΚΛΙΝΙΚΗ & ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ-Βασικές Έννοιες
ΜΕΤΑ-ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ ή ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Θεσσαλίας το 1953. Τον Ιούνιο του 1970, τελείωσε το Β’ Εξατάξιο Γυμνάσιο Αρρένων Τρικάλων. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών μετά από επιτυχείς εισαγωγικές εξετάσεις, από την οποία αποφοίτησε τον Ιούνιο του 1976. Ειδικεύτηκε στη Χειρουργική στο Αρεταίειο Νοσοκομείο της Αθήνας.
Τον Νοέμβριο του 1986, κατόπιν εξετάσεων του χορηγήθηκε ο τίτλος της ειδικότητας της Γενικής Χειρουργικής. Παράλληλα στο παραπάνω χρονικό διάστημα εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα «Αυτομεταμόσχευση επινεφριδιακού ιστού σε πειραματόζωα». Τον Φεβρουάριο του 1989 η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών τον ανακήρυξε Διδάκτορα με το βαθμό «Άριστα».
Εργάστηκε στο Κρατικό Νοσοκομείο Πειραιά, ενώ από το 1990, εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Μετεκπαιδεύτηκε στα Νοσοκομεία Westminster και Westminster and Chelsea Hospital του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1992–1993) και στο Νοσοκομείο Mount Zion του San Francisco στις ΗΠΑ, ενώ επισκέφτηκε διά βραχέων αρκετά Νοσοκομεία του εξωτερικού. Συνεχίζει να εργάζεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ως Διευθυντής Χειρουργικής.
Έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και έχει ανακοινώσει και δημοσιεύσει αρκετές επιστημονικές εργασίες, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό.
Είναι μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών εταιρειών.
Οργάνωσε τα επιστημονικά συνέδρια με θέμα: «Πρόοδοι στη χειρουργική αντιμετώπιση των όγκων των ενδοκρινών» (20–21 Οκτωβρίου 2006, Ηράκλειο Κρήτης) και «Η ανεπιθύμητη πλευρά της Ενδοκρινικής Χειρουργικής. Επανεγχειρήσεις και Επιπλοκές» (25–26 Μαΐου 2007, Ηράκλειο Κρήτης).
Ιατρικές Μονογραφίες:
1. Παθήσεις παραθυρεοειδών αδένων. 1989. Αθήνα.
2. Ενδοκρινείς Όγκοι του Πεπτικού Συστήματος. Ιατρικές εκδόσεις ΠΧ Πασχαλίδη, 1990. Αθήνα.
Άλλα γενικότερα ενδιαφέροντα:
1. Λογοτεχνία.
2. Ιστορία-Λαογραφία.
3. Ταξίδια: Έχει επισκεφτεί αρκετές χώρες στην Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αφρική. Το Δεκέμβριο του 2011, κυκλοφόρησε το πολυαναμενόμενο βιβλίο του «Η Ιστορία της Ισλαμικής Ιατρικής» από τις ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις, στην Αθήνα.
Βιβλία
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ (Η)
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ & ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗΣ
ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΕΑ ΒΑΛΤΙΚΗ
ΣΤΗ ΓΗ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΑΣ ΦΩΤΙΑΣ
Η Βιβή Σωτηροπούλου είναι ψυχολόγος και διδάκτωρ ψυχολογίας (Πάντειο Πανεπιστήµιο). Έχει εκπαιδευτεί στην εφαρµογή της ψυχολογικής θεραπείας συµπεριφοράς στη Μονάδα Θεραπείας Συµπεριφοράς του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και στη Μονάδα Θεραπειών Συµπεριφοράς της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών στις αγχώδεις και σεξουαλικές διαταραχές αντίστοιχα. Εργάζεται στη ΘΕ.ΣΥ (Θεραπεία Συµπεριφοράς Διαταραχών Άγχους και Συναισθήµατος) και συνεργάζεται, ως θεραπεύτρια και επόπτρια νέων θεραπευτών, µε τη Μονάδα Θεραπειών Συµπεριφοράς και το Ειδικό Ιατρείο Ψυχοσεξουαλικών Διαταραχών της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστηµίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκοµείο.
Βιβλία
ΚAΤAΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΦΟΒΙΑ
ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ
Ο Βασίλης Τσακρακλίδης, Άμισθος Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι συνταξιούχος παθολογοανατόμος. Απόφοιτος της Στρατιωτικής Ιατρικής Σχολής, 1958. Υπηρέτησε ως Αξιωματικός Υγειονομικού στο στρατό ξηράς μέχρι το 1987, οπότε αποστρατεύθηκε ως Ταξίαρχος. Από το 1984 έως το 2004 διετέλεσε Διευθυντής Παθολογοανατομικού Εργαστηρίου στο Διαγνωστικό Θεραπευτικό Κέντρο Αθηνών ΥΓΕΙΑ και από το 1998 είναι Διευθυντής Συντάξεως του περιοδικού ΙΑΤΡΙΚΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ. Έχει δημοσιεύσει 168 άρθρα σε ελληνικά και ξένα ιατρικά περιο-δικά με κύριο περιεχόμενο την ιατρική εκπαίδευση, την παθολογία των λεμφαδένων και την ανοσοπαθολογία. Διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Πολογοανατόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον καρκίνο του μαστού. Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή δύο ιατρικών βιβλίων και έχει εκδώσει δύο βιβλία με τίτλο ΒΑΣΙΚΗ ΑΝΑΤΟΜΙΚΗ και ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΣ, τα οποία κυκλοφορούν σε τέταρτη έκδοση από τις Εκδόσεις ΒΗΤΑ. Έγγαμος, πατέρας τριών τέκνων.
Βιβλία
Η Μαρία Τσιλιάκου σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και από το 2009 είναι Διδάκτωρ Εγκληματολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επίσης, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και Δίκαιο των Εταιρειών, του Πανεπιστημίου του Lancashire (LLM). Η Μαρία Τσιλιάκου διατηρεί δικηγορικό γραφείο και είναι Διαιτήτρια του ΕΒΕΑ. Είναι επιστημονική συνεργάτις της «Ομπρέλα» (www.obrela.gr), με ειδικό αντικείμενο την κακοποίηση παιδιών και εφήβων.
Βιβλία
Η Έλενα Τσιτσάμη είναι παιδίατρος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εξειδικεύθηκε στην Παιδορευματολογία στην Ιταλία (IRCCS Policlinico San Matteo, Pavia και IRCCs G. Gaslini, Genova) υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Alberto Martini, ως υπότροφος του Coimbra Group και της European League Against Rheumatism. Σήμερα, είναι Επιστημονική Υπότροφος του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη της Μονάδας Παιδιατρικής Ρευματολογίας της Α’ Παιδιατρικής Κλινικής, στο Νοσοκομείο «Η Αγία Σοφία».
Βιβλία
Η Άρτεμις Τσίτσικα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Iατρικής στο ΕΚΠΑ και Επισκέπτρια Καθηγήτρια στο Michigan State University και στο Κentucky University των ΗΠΑ, σε θέματα Εφηβικής Ιατρικής. Από το 2006 είναι Επιστημονική Υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (www.youthmed.gr), και έχει την επιστημονική εποπτεία των Οργανισμών «Μαζί για την Εφηβική Υγεία» (www.youthlife.gr), καθώς και της «Ομπρέλα» (www.obrela.gr), ως εθνικός εκπρόσωπος στην enacso (www.enacso.eu).
Βιβλία
Ο Γιώργος Τσουβέλας είναι Ψυχολόγος, με μεταπτυχιακές ειδικεύσεις στη Σχολική Ψυχολογία και στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας. Είναι Υποψήφιος Διδάκτορας Κοινωνικής Διαπολιτισμικής Ψυχολογίας στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ και υπότροφος του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση. Έχει ειδικευτεί στη Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία. Είναι εξωτερικός συνεργάτης της ΜΚΟ «Ομπρέλα» (www.obrela.gr). Εργάζεται στο Κέντρο για τη Μελέτη και Πρόληψη της Κακοποίησης των Παιδιών της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και ως ιδιώτης Ψυχολόγος.
Βιβλία
Ο Βασίλης Φαλάρας είναι Ψυχίατρος, Καθηγητής του ΤΕΙ Αθήνας, Διδάσκων Ψυχαναλυτής της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ.
Βιβλία
ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (Η)-Θεωρητικές έννοιες και όψεις της πρακτικής
ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ
Η Μπεάτα Χαβάκη-Κονταξάκη είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Πήρε την ειδικότητα Ψυχιατρικής το 1989. Σήμερα είναι υπεύθυνη Κλινικού Τμήματος στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο και ακόμη, υπεύθυνη του Ειδικού Εξωτερικού Ιατρείου Ανεπιθύμητων Ενεργειών Φαρμάκων και συνυπεύθυνη του Ειδικού Εξωτερικού Ιατρείου Πρώιμης Παρέμβασης στην Ψύχωση. Ακόμη, είναι πρόεδρος του Κλάδου Αυτοκαταστροφικών Συμπεριφορών της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στην ψυχοφαρμακολογία, την προληπτική ψυχιατρική και την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά. Είναι συγγραφέας 5 βιβλίων. Έχει περισσότερες από 50 πλήρης δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή περιοδικά και βιβλία και 70 σε ελληνικά. Εξάλλου, περισσότερες από 200 εργασίες της έχουν ανακοινωθεί σε συνέδρια όπου 2 από αυτές βραβεύτηκαν σε διεθνή συνέδρια και 2 σε Ελληνικά συνέδρια.
Βιβλία
ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ & ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ
ΠΡΩΙΜΕΣ ΨΥΧΩΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ο Θοδωρής Χαλιµούρδας είναι ψυχολόγος (Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήµιο Αθηνών), ψυχοθεραπευτής και θήτευσε κοντά στον αείµνηστο ψυχίατρο Γ. Μπουλουγούρη. Είναι πιστοποιηµένος θεραπευτής γνωσιακής-συµπεριφορικής προσέγγισης από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συµπεριφοράς (ΕΕΕΣ) και την European Association of Behavioural and Cognitive Therapies (EABCT). Έχει επίσης εκπαιδευτεί στη Συµπεριφορική Θεραπεία Οικογένειας και στις Ψυχοεκπαιδευτικές Παρεµβάσεις καθώς και σε Προγράµµατα Προαγωγής Ψυχικής Υγείας (Αιγινήτειο Νοσοκοµείο). Είναι εκλεγµένο µέλος του ΔΣ της ΕEEΣ (1997–2008) και είναι επιστηµονικά υπεύθυνος –µαζί µε τη Μ. Χαρίτου-Φατούρου– στον κλάδο «για την πρόληψη της βίας» της ίδιας εταιρείας.
Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως θεραπευτής και επόπτης νέων θεραπευτών στη Μονάδα Θεραπειών Συµπεριφοράς του Κέντρου Ψυχοθεραπειών της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Αιγινήτειο Νοσοκοµείο.
Βιβλία
ΚAΤAΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑΦΟΒΙΑ
ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ